Thursday, April 23, 2015

Το σινεμά μέσα από την ζωγραφική του Φραγκίσκου Δουκάκη

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.04.2015
Την μαγεία της 7ης Τέχνης μας έχει σκοπό να συστήσει στο κοινό της η νέα έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη που εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στις 22 Απριλίου, σε επιμέλεια της ιστορικού και κριτικού τέχνης Ίριδας Κρητικού υπό τον τίτλο «Σινεμά ο Απόλλων». Στην έκθεση «Σινεμά ο Απόλλων» ο Φραγκίσκος Δουκάκης παρουσιάζει 17 έργα αφηγήσεις λάδια σε μουσαμά: «Το θέμα της έκθεσης από μόνο του με οδήγησε σε έργα μεγάλων & μεσαίων διαστάσεων», λέει ο Φραγκίσκος Δουκάκης και προσθέτει: «Μετά το «Τοπίο της Σ.Ε.Κ»  ο κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ  μου έδινε ένα άλλο διαφορετικό ερέθισμα.
Η δουλειά μου αυτή  σε συνδυασμό με την  επέκταση της ζωγραφικής μου φόρμας  είναι ένα ταξίδι της μνήμης μου πίσω στα υστεροπαιδικά  χρόνια μέσα από τον  λαμπερό και συνάμα μαγικό κόσμο του Σινεμά. Εδώ είχα να δώσω μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Το εσωτερικό του σινεμά, με την βελούδινη αίσθηση, το χαμηλό φωτισμό και την υποβολή που σου διοχετεύει  η αίθουσα, έρχονται σε εκ διαμέτρου αντίθεση με  την φωτεινή εικόνα. Η οθόνη σαν πηγή φωτός, παρουσιάζεται  λαμπερή και επίπεδη, άρρηκτα δεμένη με τον γύρω χώρο του κινηματογράφου  που είναι σκιερός και ανάγλυφος».
Ο εικαστικός καλλιτέχνης με οδηγό τις μνήμες δημιούργησε μια νέα σειρά έργων, όπου η σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα αναδεικνύεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή της έκθεσης. «Πήρα στοιχεία από τα εσωτερικά και εξωτερικά τους τα οποία διαφοροποιώντας τα έφτιαξα το δικό μου σινεμά  ΑΠΟΛΛΩΝ. Το ζωγράφισα τοποθετώντας το σε ένα πεδίο ελεύθερο από χρόνο και τόπο», σημειώνει ο ζωγράφος.
Η συγκεκριμένη ενότητα έργων είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Φραγκίσκου Δουκάκη «Ταξίδια μνήμης και αναμνήσεων», το πρώτο μέρος της οποίας, με τίτλο «Το τοπίο της ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους», όπου ο καλλιτέχνης έκανε κατάδυση σ έναν ακόμα προσφιλή τόπο μνήμης, παρουσιάστηκε πέρσι το Μάιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη.
Η Ίρις Κρητικού στο κείμενο της στον κατάλογο της έκθεσης σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Το Σινέ «ΑΠΟΛΛΩΝ» που επιλέγεται ως τίτλος-φόρος τιμής στον κλειστό πλέον εδώ και 25 χρόνια εμβληματικό κινηματογράφο του Πειραιά, συναθροίζει θραυσματικές απεικονιστικές λεπτομέρειες των εξωτερικών όψεων του πειραιωτικού Απόλλωνα και των λαμπρών εσωτερικών προσφιλών αθηναϊκών αιθουσών» και προσθέτει: «Στις συνεχείς διαδρομές μου όταν ζωγράφιζα το κοντινό τοπίο,  περνούσα έξω από τον συνονόματο με τη γειτονιά Απόλλωνα αντικρύζοντας τις κλειστές πόρτες και την ξεχασμένη ψηλά μαρκίζα, που έστεκε εκεί 25 χρόνια μετά το πέρας της λειτουργίας του χωρίς ποτέ -παραδόξως- να κατεδαφιστεί, θυμίζοντάς μου την αλλοτινή του αίγλη, και ενδεχομένως, περιμένοντάς με να τον διασώσω στον καμβά».
Info: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Φίλωνος 29, Πειραιάς, Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά 11.00 π.μ–2.00μ.μ. και 6.00-10.00 μ.μ., Σάββατο- Κυριακή 10.00  π.μ. – 2.00μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: 22 Απριλίου – 10 Μαΐου 2015 Εγκαίνια 22 Απριλίου 8.00 μ.μ.

No comments: