Monday, April 6, 2015

«Τάμα» στον Τσιτσάνη από 19 εικαστικούς... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΘΕΤΗ

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ως κορυφαία προσωπικότητα του λαϊκού τραγουδιού, έχει αποτελέσει στο παρελθόν και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης για εκπροσώπους από διαφορετικούς τομείς της τέχνης. 
Εργα αφιερωμένα στον Βασίλη Τσιτσάνη παρουσιάζονται στον Ιανό
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του ο «Ιανός» θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαΐου για να μεταφερθεί, αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη και τη γενέτειρά του, τα Τρίκαλα.

Το ενδιαφέρον αυτό εικαστικό αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την παρουσίαση ομαδικής εικαστικής στην οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, απόπειρες πορτρέτων του, μικροαντικείμενα από την προσωπική του ζωή, πρόσωπα αλλά και τοπία με τα οποία συνδέθηκε στενά αλλά και εικονογράφηση στίχων κάποιων τραγουδιών του. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν ένα σύνθετο πλέγμα εικόνων που σκιαγραφούν κάποιες από τις πτυχές της προσωπικότητας του Βασίλη Τσιτσάνη.
Στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες Σπύρος Αγγελόπουλος, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Γιάννης Δέδες, Μηνάς Καμπιτάκης, Κώστας Λάβδας, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Σούλης, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος έχει να κάνει με μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση η οποία έχει τίτλο «Το τσακμάκι του Τσιτσάνη» και αποτελεί ένα τρίπτυχο έργο τριών νέων ταλαντούχων εικαστικών. Ο Δημήτρης Λάμπρου έχει φιλοτεχνήσει «Τα Σήμαντρα», μια σειρά από έργα-κάρτες μέσα από τις οποίες διερευνάται και παρουσιάζεται η σχέση του Τσιτσάνη με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι παρτιτούρες του μπλέκονται με αποκόμματα από εφημερίδες και με διάφορες φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές από την περίοδο 1915 - 1984.
«Τάματα»
Η Ελεάννα Μαρτίνου καταπιάνεται με στιγμές από τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Στο έργο της, με τίτλο «Δέκα και μία λαϊκές ζωγραφιές», συναντάμε κατασκευές που σχηματίζουν ένα εικονοστάσιο φτιαγμένο από ξεχωριστές δωρεές, κάτι σαν τάματα που έκαναν διαφορετικές γυναίκες στο όνομά του.
Η δε Μαργαρίτα Πέτροβα, μέσα από τη δική της εικαστική ενότητα με τίτλο «Αργοσβήνεις Μόνη», δημιουργεί μια σειρά από κουτιά σπίτια - εστίες στα οποία διαδραματίζονται σκηνές που έχουν γεννηθεί μέσα από τους στίχους του Τσιτσάνη. Η θεματολογία των σκηνών έχει μεγάλη ποικιλία όπως εξάλλου και οι στίχοι του δημιουργού.
Σε κάποιες από τις εικόνες αυτές έχουν ενσωματωθεί προσωπικά αντικείμενα του Τσιτσάνη όπως τα τσιγάρα του, το τσακμάκι του, το κομπολόι, η κιθάρα του κι ο στυλογράφος του, δίνοντας πραγματική διάσταση στα έργα.
Την επιμέλεια του εικαστικού αφιερώματος έχουν κάνει η Ιρις Κρητικού και ο Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης.
Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 4/4/2015

No comments: