Wednesday, October 15, 2014

Ηχηρή παραίτηση του πρύτανη της ΑΣΚΤ με αιχμές για τον προκάτοχό του

Ηχηρή παραίτηση του πρύτανη της ΑΣΚΤ με αιχμές για τον προκάτοχό του
O Μάριος Σπηλιόπουλος
Περίπου 40 ημέρες μετά την ανάληψη της πρυτανείας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) ο Μάριος Σπηλιόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του, αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του. Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, ο λόγος που τον οδήγησε στην παραίτηση είναι η μη ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), το οποίο έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από το Συμβούλιο Διοίκησης, αλλά συνάντησε αντιστάσεις, όπως αναφέρουν τα Νέα. Ο κ. Σπηλιόπουλος καταγγέλλει ότι η κωλυσιεργία στην ίδρυση του ΝΠΙΔ δεν επιτρέπει στο Συμβούλιο Διοίκησης ούτε της ΑΣΚΤ να αναλάβει την οικονομική και αναπτυξιακή ευθύνη του Ιδρύματος, επιτρέποντας τη λειτουργία «μικρομάγαζων» -όπως είπε - μέσα στο Πανεπιστήμιο.


«Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ανακάλυψα πράγματι ότι, μέσα στο 2014, και ενώ η Πολιτεία ανέμενε από εμάς να δρομολογήσουμε το νέο θεσμό, ιδρύθηκαν δυο νέα νομικά πρόσωπα στη θέση του, πέραν του ΕΛΚΕ που προϋπήρχε» τονίζει.

Στη συνέχεια αναφέρει: «Διαπίστωσα πως ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) χρηματοδοτούσε έργα που μικρή σχέση είχαν με το ερευνητικό πεδίο της Σχολής. Σύμφωνα με το νόμο, ο ΕΛΚΕ έπρεπε να υπαχθεί και αυτός στο νέο ΝΠΙΔ που μας ζητούσε να ιδρύσουμε ο νομοθέτης» .

Σε άλλο σημείο της επιστολής του τονίζει: «Την κατάσταση αυτή, κύριε Πρόεδρε, αδυνατώ να διαχειριστώ με κλονισμένη υγεία, λόγος για τον οποίο είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ, εις τρόπον ώστε ένας νέος Πρύτανης να διενεργήσει έναν ενδελεχή οικονομικό, διαχειριστικό και νομικό έλεγχο, ο οποίος θα αποκαταστήσει το κύρος της ΑΣΚΤ. Θα επιθυμούσα να ήμουν εγώ αυτός που θα έφερε σε πέρας αυτό τον έλεγχο και θα διαχειριζόταν τις συνέπειές του. Όμως, η υγεία μου, δεν μου το επιτρέπει.
»Γνωρίζω ότι μπορεί να κατηγορηθώ ως ρίψασπις και ανάξιος της εμπιστοσύνης των συναδέλφων που με τίμησαν με την ψήφο τους και στήριξαν πάνω μου τις ελπίδες τους για την αναβάθμιση της Σχολής. Το προτιμώ από το να μην μπορέσω να φέρω ο ίδιος σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη».
  • Η απάντηση του προηγούμενου πρύτανη
Ο προηγούμενος πρύτανης της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χαρβαλιάς απαντώντας στις αιτιάσεις του Μάριου Σπηλιόπουλου τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ο κ. Σπηλιόπουλος προφανώς δεν μπόρεσε να διαβάσει τον νόμο στις 11 ημέρες που άσκησε την πρυτανεία - αν την άσκησε, διότι προσερχόταν στη σχολή εξαιρετικά αργά. Αν είχε διαβάσει, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η διαδικασία έχει την έγκριση του Οργανισμού του ιδρύματος, η δημιουργία ΝΠΙΔ προβλέπεται από αυτόν.
»Όσο επεξεργαζόμασταν τον Οργανισμό, πάντως, εκείνος ουδέποτε διατύπωσε την παραμικρή παρατήρηση, όπως άλλωστε έκανε τα τέσσερα χρόνια που άσκησα την πρυτανεία μου, όταν ουδέποτε προσήλθε στις γενικές συνελεύσεις και στις επιτροπές στις οποίες είχε ορισθεί.
»Από την ημέρα της εκλογής του ο κ. Σπηλιόπουλος μου έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα ότι θα τα αλλάξει όλα, χωρίς να έχει καταλάβει ότι ο πρύτανης ενός ιδρύματος δεν είναι αυτοκράτορας, αλλά ένας ακαδημαϊκός ηγέτης και διοικητής του ιδρύματος, ένας δηλαδή που ενεργεί κάτω από τις διαδικασίες και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, τις οποίες και καλείται να υλοποιήσει».

No comments: