Wednesday, October 15, 2014

Αναστάτωση στην Καλών Τεχνών

Η Καθημερινή, 15.10.2014
Ο παραιτηθείς πρύτανης της ΑΣΚΤ Μάριος Σπηλιόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ ώστε να προχωρήσει ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος.
 
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του νεοεκλεγέντα πρύτανη, Μάριου Σπηλιόπουλου. Ο τελευταίος, που διδάσκει εδώ και πολλά χρόνια στη Σχολή, μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα. Σε επιστολή του που έχει δει το φως της δημοσιότητας προβαίνει σε κριτική για τον χειρισμό σειράς ζητημάτων από την προηγούμενη πρυτανική διοίκηση, κοντολογίς τον προκάτοχό του Γιώργο Χαρβαλιά.


Σύμφωνα με την επιστολή, ο κύριος λόγος της παραίτησης αφορά την εξυγίανση των οικονομικών της σχολής. Η θέση του Μάριου Σπηλιόπουλου ήταν να δημιουργηθεί ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου - όπως άλλωστε προέβλεπε και ο νόμος 4009 (Νόμος Διαμαντοπούλου) έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος. Αντ’ αυτού -σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Σπηλιόπουλος- το εγχείρημα αυτό βρήκε τεράστιες αντιστάσεις σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και στην ΑΣΚΤ. «Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ανακάλυψα πράγματι ότι μέσα στο 2014 κι ενώ η πολιτεία ανέμενε από εμάς να δρομολογήσουμε τον νέο θεσμό, ιδρύθηκαν δύο νέα νομικά πρόσωπα στη θέση του, πέραν του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) που προϋπήρχε. Συγκεκριμένα: ένας «Φιλόμουσος Οργανισμός Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της ΑΣΚΤ» με τη μορφή μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), που αποτελεί εμπορική εταιρεία. (...) Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε στηθεί και μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς σε κτίριο, νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ».

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς με τη σειρά του υποστηρίζει ότι η ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου προβλεπόταν από την ίδρυση Οργανισμού, πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας. Ο τέως πρύτανης τονίζει ότι η ίδρυση της πρώτης εταιρείας είχε εγκριθεί ομοφώνως, ενώ η δεύτερη ιδρύθηκε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποκλειστικά για να χρηματοδοτηθεί η μεταστέγαση της βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο.

No comments: