Monday, October 20, 2014

Αννα Καφέτση «Ουδέποτε έκανα υπέρβαση αρμοδιοτήτων»

  • Γιατί δεν ανοίγει το ΕΜΣΤ στο Φιξ; Η διευθύντριά του έδωσε τη δική της απάντηση καθώς βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με το Διοικητικό Συμβούλιο
Αννα Καφέτση «Ουδέποτε έκανα υπέρβαση αρμοδιοτήτων»
Πότε θ' ανοίξει, επιτέλους,  το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ; Γιατί, άραγε, δεν ανοίγει; Ποιός δεν θέλει το άνοιγμα και για ποιόν λόγο; Τα παραπάνω ερωτήματα έθεσε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ κυρία Αννα Καφέτση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. Η αντίδραση αυτή  ήρθε ύστερα από τον "πόλεμο" ανακοινώσεων ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου και την ίδια την προηγούμενη εβδομάδα η οποία έφερε ανοιχτά στο προσκήνιο την - γνωστή εδώ και αρκετό καιρό- μεταξύ τους διαμάχη.


Στη διάρκεια της συνέντευξης, η κυρία Καφέτση έδωσε τη δική της εκδοχή στα πράγματα συνοψίζοντας, αρχικά, το τί υπάρχει, μέχρι στιγμής και τί όχι. Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται το - έτοιμο πλέον- κτίριο, η δωρεά ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οι μελέτες. Στην δεύτερη ο κινητός εξοπλισμός ο οποίος - όπως ανέφερε- θα «κουμπώσει» στις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές που τις χαρακτήριξε εξαιρετικά υψηλού επιπέδου αλλά και οι κατασκευές για την παρουσίαση και την φιλοξενία των συλλογών και των έργων. «Από την αρχή η βασική μου στρατηγική ήταν να δοθεί έμφαση στην συλλογή γιατί το Μουσείο δεν είχε κανένα έργο. Για πρώτη φορά αποκτούμε εθνική συλλογή Σύγχρονης Τέχνης» είπε η κυρία Καφέτση. 


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βούληση που υπήρχε ν' ανοίξει το Μουσείο απ΄τόν περασμένο Μάιο, πράγμα που η ίδια θεωρούσε ανέφικτο καθώς δεν μπόρεσαν να περάσουν οι μελέτες και στο σημείο αυτό, είπε, επικεντρώνονται οι προσπάθειές της από τη στιγμή εκείνη και μετά. «Μη αναθέτοντας τις μελέτες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, είμαστε όμως πλέον στο οριστικό στάδιο» εκτίμησε  η κυρία Καφέτση η οποία πρόσθεσε την απώλεια πολύ χρόνου- ενός εξαμήνου τουλάχιστον- στην απορρόφηση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου καθώς μόλις αυτές τις ημέρες συστήθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την οποία έθετε ο χορηγός ως προϋπόθεση...
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, η κυρία Καφέτση απάντησε πως ο ιδρυτικός νόμος του Μουσείου ορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες για τα δύο όργανα. «Ο νόμος άλλαξε με μία καταστροφική, κατά τη γνώμη μου,  τροπολογία  του 2008 η οποία αλλοίωσε το πνεύμα του. Ωστόσο,και πάλι είναι σαφείς οι αρμοδιότητες» είπε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ. «Εχουμε δύο όργανα τα οποίο διορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οταν λειτουργούν πραγματικά οι θεσμοί,δεν υπάρχει πρόβλημα. Απ΄το παρόν Δ.Σ έφτασε να αμφισβητείται ακόμη και ο εισηγητικός ρόλος του διευθυντή. Αισθάνομαι ότι έχω βιώσει την φοβερότερη βαρβαρότητα της ζωής μου. Εφτασαν να συνεδριάζουν ερήμην του διευθυντή...»

Η κυρία Καφέτση είπε ότι έχει ενημερώσει όλη την πολιτική ηγεσία ενώ από τον περασμένο Ιούλιο υπήρχε πίεση από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού ν΄ανατεθούν οι μελέτες. Απάντησε, επίσης, στην κατηγορία του Δ.Σ έτσι όπως διατυπώθηκε σε ανακοίνωσή του της 15ης Οκτωβρίου όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: « το Διοικητικό Συμβούλιο με δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων Τέχνης είναι με εντολή της Διευθύντριας καταγεγραμμένα στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Εργων του ΕΜΣΤ με μολύβι (!!!) με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται». Η κυρία Καφέτση σχολιάζοντας είπε πως είναι επικίνδυνο μέλη του Δ.Σ να αμφισβητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των έργων. Εξήγησε πως, από το ξεκίνημά της ακόμη, παράλληλα με την ηλεκτρονική καταγραφή ήθελε να υπάρχει - για συναισθηματικούς ή τελετουργικούς όπως είπε- λόγους, να υπάρχει κι ένα χοντρό βιβλίο, αντίστοιχο μ' εκείνο της Εθνικής Πινακοθήκης όπου θα καταγράφονται τα έργα τέχνης τα οποία προϋποθέτουν, όμως,  την αποδοχή του Δ.Σ. «Υπάρχει πολιτική αποκτημάτων» είπε η κυρία Καφέτση. «Εχουμε εντός των πρακτικών όλα τα έργα, έχουμε συμβάσεις με δωρητές ή πωλητές. Ολος ο απολογισμός τίθεται υπό την έγκριση του Δ.Σ κι από ' κει ανέκαθεν το προωθούσα στη Διεύθυνση Εικαστικών του Υπουργείου» είπε η κυρία Καφέτση δηλώνοντας πως ουδέποτε έκανε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο είχε καταγγείλει τη διευθύντρια του Μουσείου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αλλοίωση αποφάσεων και αυταρχική συμπεριφορά από την πλευρά της κ. Καφέτση.
Μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αναφέρει πως «κατ’ επανάληψη η Διευθύντρια του Μουσείου έχει υποστηρίξει ότι "το Μουσείο είναι εκείνη", αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο» καθώς και ότι «πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας συνεργασίας και αγενούς συμπεριφοράς της Διευθύντριας».

 ΤΟ ΒΗΜΑ:  20/10/2014

No comments: