Wednesday, December 8, 2010

Βραβείο Turner για ηχητική εγκατάσταση με... μοιρολόι

ΒΡΑΒΕΙΟ. Η Σούζαν Φίλιπζ, μια καλλιτέχνις από τη Σκωτία, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Turner. Το βραβείο κέρδισε για μια ηχητική εγκατάσταση που θέλει την ίδια να τραγουδά σε τρεις διαφορετικές εκδοχές ένα σκωτσέζικο μοιρολόι. Η καλλιτέχνις που γεννήθηκε στη Γλασκώβη και είναι 45 ετών, δέχθηκε το βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 25 χιλιάδων λιρών, σε μια επίσημη τελετή στην Tate Britain.

Η Φίλιπζ είναι η τέταρτη γυναίκα που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, και ήταν υποψήφια για το Turner μαζί με τους καλλιτέχνες Ντέξτερ Ντάλγουντ, Αντζελα ντε λα Κρουζ και τους Otolinth Group.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που απονέμεται το βραβείο σε μια ηχητική εγκατάσταση. Το έργο παιζόταν για δύο μήνες σε ένα άδειο δωμάτιο της Tate Britain, ενώ προηγουμένως, είχε γίνει ζωντανή περφόρμανς των τραγουδιών κάτω από τις τρεις γέφυρες του ποταμού Κλάιντ στη γενέτειρά της. Το τραγούδι λέει την ιστορία ενός άνδρα που πνίγηκε στη θάλασσα και που επιστρέφει στην ερωμένη του για να της πει για το θάνατό του...

Κι ενώ η φετινή βράβευση δίχασε τον βρετανικό Τύπο, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία, τουλάχιστον για τους καλλιτέχνες και το κοινό που ασχολούνται με την ηχητική τέχνη.

Περσινός νικητής, ο ζωγράφος Ρίτσαρντ Ράιτ, που κέρδισε για τις γιγάντιες τοιχογραφίες του από φύλλα χρυσού.

Χρηματικό έπαθλο δόθηκε και στους υπόλοιπους υποψηφίους: 5 χιλιάδες λίρες στον καθένα. Στη σχετική έκθεση, ο Ντάλγουντ έδειχνε τον περασμένο καιρό πίνακες που ασχολούνται με σημαντικές στιγμές της πρόσφατης παγκόσμιας Ιστορίας. Τα βίντεο της ομάδας Otolinth (των Αντζάλικα Σαγκάρ και Κόντουο Εσούν) προσέφεραν μια πλατφόρμα για να αναγεννηθούν παλαιότερα έργα μέσα από αρχειακό υλικό. Τέλος, η Ντε λα Κρουζ τοποθέτησε σχισμένους και διπλωμένους τούς καμβάδες της κάτω από πόρτες, σε γωνίες και στο πάτωμα των αιθουσών της Tate Britain.

No comments: