Tuesday, December 14, 2010

Πηγή έμπνευσης η φύση


Εκατό περίπου έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολύχρονης εικαστικής διαδρομής του Μιχάλη Κευγά, περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 17/12 (8μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120). Πέτρα, μάρμαρο, πηλός, ξύλο, ορείχαλκος (μέθοδος άμμου και κεριού) και επιτοίχια ανάγλυφα με μεικτή τεχνική (ειδικός γύψος, χρώματα βαρελιού, ύφασμα κ.ά.) μετατρέπονται από τον καλλιτέχνη, με ευαισθησία και γνώση, σε γλυπτικά. Τα θέματά του ανθρωποκεντρικά, με πηγή έμπνευσης τη φύση. Οι αρχαίοι πολιτισμοί, ιδιαίτερα η αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, αλλά και η λαϊκή παράδοση, υπήρξαν αντικείμενο έντονης μελέτης και επίδρασης στη δουλειά του.
Ο Μιχάλης Κευγάς γεννήθηκε στην Καλλιθέα, το 1943, από πρόσφυγες γονείς. Σπούδασε διακόσμηση (1968 - 1971) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη. Η αγάπη του για την τέχνη και η ανάγκη του για δημιουργική έκφραση, τον ώθησαν από τη νιότη του να φιλοτεχνήσει τα πρώτα του εικαστικά έργα. Από τότε, με εφόδια το ταλέντο του, τις μνήμες της οικογένειάς του από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, τις επιρροές από την κλασική τέχνη, τη βυζαντινή αγιογραφία, τη λαϊκή παράδοση, τη μαθητεία του όσον αφορά στη δημιουργό φύση, ξεκίνησε το ταξίδι της εικαστικής δημιουργίας.
Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 1985. Ακολούθησαν, οι αίθουσες τέχνης: «Επίπεδα» (1987), «Αντήνωρ» (1994), Εθνικό Ωδείο Αθηνών (1996), «Λαβύρινθος» στην Κατερίνη (1999), Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Κω (2000), «Χρυσόθεμις», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης Σύρου (2010), κ.ά. Παράλληλα, συμμετείχε με έργα του σε πολλές ομαδικές. Ανάμεσά τους, η μεγάλη έκθεση Εικαστικών Τεχνών προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ. Διάρκεια έως 30/12. [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010]

No comments: