Tuesday, December 14, 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ «Οικοδόμος» του ανθρώπινου μέτρου

Πίνακας του Δ. Πικιώνη, από την ενότητα ζωγραφικών έργων του «Λαϊκά»
Το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) εγκαινίασε χθες (8μμ) έκθεση μνήμης ενός κορυφαίου δημιουργού της «γενιάς του '30». Του μεγάλου αρχιτέκτονα και ζωγράφου, Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968). Η έκθεση (διάρκεια έως 13/3/2011), περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ζωγραφικού και αρχιτεκτονικού έργου του, χάρη στη δωρεά της οικογένειας στο Μουσείο Μπενάκη.
 
Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται το ζωγραφικό έργο του, σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες που ο ίδιος προσδιόρισε: «Από τη Φύση», «Αναμνήσεις από το Παρίσι», «Αρχαία», «Βυζαντινά», «της Φαντασίας» και «Λαϊκά». Εδώ να σημειωθεί ότι ο Πικιώνης ασχολούνταν με τη ζωγραφική όχι μόνον από αγάπη γι' αυτή, αλλά και από πεποίθηση ότι καλλιεργούσε αισθητικά και πλούτιζε εκφραστικά το «όραμά» του για μια αρχιτεκτονική στα μέτρα του ανθρώπου, με ελληνική «ταυτότητα» και σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, τα φυσικά οικοδομικά υλικά, τις λαϊκές παραδόσεις του τόπου μας.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται το σύνολο του αρχιτεκτονικού του έργου: Μελέτες - σχέδια για την αρχιτεκτονική της Ζαγοράς και της Καστοριάς. Τμήμα της μελέτης του για τη Λαϊκή Αρχιτεκτονική της Χίου. Τεύχη του περιοδικού «Το 3ο μάτι» (στη σύνταξή του συνεργάστηκαν οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Στρατής Δούκας, Σπύρος Παπαλουκάς, Σωκράτης Καραντινός, Τάκης Παπατσώνης, Μιχάλης Τόμπρος, Αγγελος Θεοδωρόπουλος). Τεκμήρια για τις σχέσεις του με άλλους δημιουργούς: Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, Δ. Μπουζιάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Αγγελος Σικελιανός, Walter Gropius, Κωνσταντίνος Δοξιάδης κ.ά.
  • Το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), παρουσιάζει και την έκθεση «Λίζη Καλλιγά. Μετοίκησις» (διάρκεια μέχρι τις 13/1/2011). Πρόκειται για φωτογραφίες που τράβηξε η Λίζη Καλλιγά στο παλαιό μουσείο Ακρόπολης, οι οποίες - με το ιδιαίτερο εικαστικό «βλέμμα» της καλλιτέχνιδας - αποτυπώνουν την «κενότητα» του μη λειτουργικού, άδειου πλέον μικρού κτηρίου, που από μόνιμο εκθεσιακό περιβάλλον μετατράπηκε σε χώρο καταγραφής και συσκευασίας των πολύτιμων αρχαίων γλυπτών, ώστε με τη φροντίδα ειδικών και την προστατευτική «ένδυσή» τους με λευκό κάλυμμα, να μεταφερθούν σώα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Χριστίνα Πετρινού.

No comments: