Sunday, January 25, 2009

Πέτρος Ζουμπουλάκης: Περίπατος στην Αθήνα



Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, αφού περιπλανήθηκε στη φύση ζωγραφίζοντας τοπία, από μικρά ταπεινά δέντρα που ριζώνουν στη γη μέχρι μακρινά «πλάνα» σαν αεροφωτογραφίες, επιστρέφει τώρα στον γενέθλιο τόπο, την Αθήνα. Εκθέτει τα «Αθηναϊκά» του, 25 μικρά έργα, κυρίως τέμπερες, στην αίθουσα τέχνης «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

«Αυτή η πόλη με εμπνέει. Οχι, όμως, για να τη "φωτογραφίσω", αλλά για να αναδείξω το άρωμά της», λέει ο ίδιος. «Είναι ένας νοσταλγικός περίπατος στις διάφορες φάσεις της πόλης, από το 1970 και μετά, όπου ο θεατής περιδιαβαίνει τη φυσιογνωμία της πόλης στο πέρασμα του χρόνου».

Παλιά καφενεία, ο σταθμός του τρένου αλλά και οι νέοι σταθμοί του μετρό, όπου ο κόσμος συρρέει στις κυλιόμενες σκάλες, σπαράγματα αρχαίων αγαλμάτων αλλά και τοίχοι με γκράφιτι συνθέτουν την εικόνα της πόλης, όπου το παρελθόν συναντάει το παρόν.

Γέννημα-θρέμμα της Αθήνας ο ζωγράφος, επισημαίνει:

«Την είδα χαριτωμένη και τη βλέπω ν' αλλάζει όψη καθημερινά, να γίνεται σκληρή και απρόσωπη "πρωτεύουσα". Προσπάθησα να τη δω χωρίς γραφικότητες και "αρχαία κάλλη" και "κλέη". Με τις αντιφάσεις της ατμόσφαιράς της, άρα και των ανθρώπων της. Την Αθήνα στο εξαίσιο ροζ φως του δειλινού, όπως το φως τούτο δένει με το ζεστό πράσινο του κυπαρισσιού. Στο πυρωμένο εκτυφλωτικό φως του απομεσήμερου. Μετά τη βροχή και το τσουχτερό της κρύο... Αναζήτησα γωνιές της που είναι δίπλα μας και δεν τις έχουμε προσέξει. Το μεθυστικό άρωμα της νεραντζιάς όπως μπερδεύεται με το καυσαέριο. Να η Αθήνα!».

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης επέλεξε να κάνει μικρά έργα για να μη μεγεθύνει τις ατέλειες της πόλης. «Στα προηγούμενα έργα μου κοίταζα το τοπίο από ψηλά, τώρα κοιτάζω από μέσα την αστική διαβίωση με όλα όσα τη χαρακτηρίζουν, την καθημερινή σχιζοφρένεια, τον καταναλωτισμό», συνεχίζει ο ίδιος.

«Ο τόπος που ζεις και δουλεύεις σε σημαδεύει, με όλα τα καλά και τα άσχημα που έχεις περάσει. Ωστόσο ο περίπατός μου στην Αθήνα με οδηγό τη μνήμη διατηρεί μια ρομαντική, παλιομοδίτικη ματιά».


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 25/01/2009

No comments: