Tuesday, January 13, 2009

Τα «ματωμένα» κόκκινα του Θόδωρου Στάμου

«Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Ιερουσαλήμ. Η άκρη της Φλεγόμενης Βάτου»
«Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Ιερουσαλήμ. Η άκρη της Φλεγόμενης Βάτου»

Οταν, το 1989, ο γνωστός συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης επισκέφθηκε τον Θόδωρο Στάμο στο εργαστήριό του είδε τα πάντα κόκκινα, από τη φόρμα που φορούσε ο ζωγράφος μέχρι τους μουσαμάδες, και τον ρώτησε «τι είναι αυτά;», πήρε τη μονολεκτική απάντηση: «Αίμα». Τότε, ο Στάμος, αυτός ο Ελληνας της πρώτης γενιάς του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στις ΗΠΑ και στενός φίλος του Ρόθκο, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Λευκάδα.

Η υγεία του ήταν κλονισμένη κι έβλεπε το τέλος να 'ρχεται (ήρθε το 1997, λίγους μήνες πριν από την αναδρομική του στην Εθνική Πινακοθήκη). Δούλεψε τα τελευταία του έργα (1988 - 1994) με κόκκινο και μαύρο - «το πένθος και τη ζωή», έλεγε χθες ο Ζαχαρίας Πορταλάκης, ο μεγαλύτερος στον κόσμο συλλέκτης έργων του Στάμου (200 πίνακες και 120 σχέδια), ανάμεσά τους 15 από τα 70 «κόκκινα» έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Πρόκειται για τη νέα έκθεση, με τίτλο «Stamos - Reds», στον χώρο της Συλλογής Πορταλάκη (Πεσμαζόγλου 8), που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου (Τετάρτη 12:00-20:00 και Σάββατο: 11:00-15:00).

Τα περισσότερα από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Παρούσα και η μικρότερη αδελφή του ζωγράφου, Γεωργιάνα, η οποία, με τη βοήθεια του κ. Πορταλάκη, εξέδωσε ένα βιβλίο για τον ζωγράφο, εστιάζοντας στα παιδικά του χρόνια, «που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και ίσως την τέχνη του», όπως είπε η ίδια.

No comments: