Thursday, January 15, 2009

Η σύγχρονη ελληνική τέχνη σε είκοσι τόμους

Ο τόμος αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά, ο πρώτος της σειράς προσφορά των «Νέων» «Σύγχρονοι Ελληνες Εικαστικοί», που θα κυκλοφορεί κάθε Σάββατο

Νέα προσφορά της εφημερίδας «Τα Νέα», αφιερωμένη στους σημαντικότερους εικαστικούς δημιουργούς

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009
Ισως ένα από τα πολύ σημαντικά ζητούμενα σχετικά με την πρόσφατη ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα είναι η μετάδοση γνώσης σε ένα ευρύτερο κοινό. Κατά τεκμήριο, τα έντυπα ΜΜΕ ευρείας κυκλοφορίας είναι ιδανικοί φορείς για κάτι τέτοιο. Για αυτό και η πρωτοβουλία της εφημερίδας «Τα Νέα», η οποία εκδίδει τη σειρά «Σύγχρονοι Ελληνες Εικαστικοί» που θα κυκλοφορεί κάθε Σάββατο, αρχής γενομένης από τις 17 Ιανουαρίου, αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής και προσφέρει υψηλού επιπέδου αναγνώσματα για τους φιλότεχνους αναγνώστες.

Η σειρά, η οποία περιλαμβάνει είκοσι συνολικά εικονογραφημένους τόμους, παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν ο εκδότης και διευθυντής των «Νέων» κ. Παντελής Καψής, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβορριάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος και η δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και επιμελήτρια της έκδοσης κυρία Πέγκυ Κουνενάκη . Το πνεύμα των τοποθετήσεων μπορεί να συνοψιστεί στο ότι οι είκοσι ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφοι που παρουσιάζονται διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Και η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, η επιλογή είναι ακριβής και αυστηρή - πράγμα σπάνιο για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Επιπλέον, από την άποψη της πληροφόρησης ενός φιλότεχνου, αλλά δίχως εξειδικευμένες γνώσεις, κοινού η σειρά καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργίας, από τη γενιά του ΄30 ως την πρωτοπορία της δεκαετίας του 1970. Ανάμεσά τους θα συναντήσει κανείς και ορισμένους καλλιτέχνες της διασποράς, οι οποίοι εντάσσονται με ακόμη ισχυρότερο τρόπο στη διεθνή αφήγηση της τέχνης του 20ού αιώνα.

Η σειρά περιλαμβάνει τους καλλιτέχνες Γιαννούλη Χαλεπά, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου, Βάσω Κατράκη, Γιώργο Ζογγολόπουλο (αναδρομική έκθεση του οποίου παρουσιάζεται, παρεμπιπτόντως, αυτόν τον καιρό στο Μέγαρο Μουσικής), Νίκο Νικολάου, Χρήστο Καπράλο, Α. Τάσσο, Γιάννη Γαΐτη, Νίκο Κεσσανλή, Χρύσα, Βλάση Κανιάρη, Νelly΄s, Κωνσταντίνο Ξενάκη, Στήβεν Αντωνάκο, Βούλα Παπαϊωάννου, Ηλία Δεκουλάκο, Νίκη Καναγκίνη, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Χρόνη Μπότσογλου.

Τα κείμενα των τόμων, εκτός από την επιμελήτρια της σειράς Πέγκυ Κουνενάκη, έχουν συγγράψει οι Γιάννης Μπόλης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Αρτεμις Ζερβού, Ειρήνη Οράτη, Δωροθέα Κοντελετζίδου, Παρασκευή Κατημερτζή, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Θανάσης Μουτσόπουλος, Τάκης Μαυρωτάς, Μαίρη Αρώνη, Αλκης Ξανθάκης, Εφη Στρούζα, Φανή Κωνσταντίνου, Μάρθα-Ελλη Χριστοφόγλου, Ελενα Χαμαλίδη και Μπία Παπαδοπούλου.

No comments: