Wednesday, June 18, 2008

«Ο ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΡΕΜΠΡΑΝΤ» ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ

Η αυτοπροσωπογραφία αποδείχθηκε αυθεντική και ο αγοραστής με έργο ακριβότερο κατά 10 εκατ. ευρώ


Φωτογραφία

ΑΡ/RΕΜΒRΑΝDΤ ΗΟUSΕ ΜUSΕUΜ


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ισως να ήταν η ευκαιρία του αιώνα: τον αγόρασε για τρία, τελικά όμως ίσως αξίζει και 20 εκατομμύρια ευρώ! Ο λόγος για το μικροσκοπικό πορτρέτο του Ρέμπραντ (φωτογραφία) με τίτλο «Ο χαμογελαστός Ρέμπραντ», έργο το οποίο απέδιδαν σε μαθητή του εικονιζόμενου ή σε άγνωστο πλην όμως ικανότατο πλαστογράφο. Ο πίνακας αυτός είχε αγοραστεί σε δημοπρασία βρετανικού οίκου τον περασμένο Οκτώβριο αντί 2,9 εκατ. ευρώ. Μόλις πριν από μία εβδομάδα όμως οι ειδήμονες ανακάλυψαν ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο το οποίο κοστίζει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ παραπάνω. Ο τυχερός Βρετανός που πλήρωσε τα 2,9 εκατ. ευρώ (με τιμή εκτίμησης τα 1.500 ευρώ) ίσως δεν γνώριζε τότε ότι έπαιρνε στα χέρια του αυτοπροσωπογραφία καμωμένη από το ίδιο το χέρι του κορυφαίου ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα.
Την περασμένη εβδομάδα όμως ο Ερνστ Βαν ντε Βέτερινγκ, επικεφαλής του Προγράμματος Ερευνών για τον Ρέμπραντ, δημοσίευσε μακροσκελές κείμενο στο περιοδικό του Μουσείου Ρέμπραντ (το οποίο τον τελευταίο χρόνο είχε δανειστεί τον πίνακα από τον βρετανό ιδιοκτήτη που διατηρεί την ανωνυμία του) όπου εξέθετε τους λόγους για τους οποίους ήταν βέβαιος ότι πρόκειται για αυθεντική αυτοπροσωπογραφία. Οι πινελιές, τα κοντράστα, τα υλικά και το μονόγραμμα οδηγούν όλα σε αυτό το συμπέρασμα.
«Το έργο αναντίρρητα αξίζει από 19 ως 26 εκατ.ευρώ» δήλωσε ο Γουίλιαμ Νόορτμαν της Νoortman Μaster Ρaintings που ειδικεύεται στην ολλανδική και φλαμανδική ζωγραφική. Ο αγοραστής ίσως να κατάλαβε ότι πρόκειται για αυθεντικό από το μονόγραμμα RΗL, που είχε σχεδιαστεί με ειδική τεχνική και το οποίο ο Ρέμπραντ χρησιμοποιούσε περίπου έναν χρόνο. Το έργο εξετάστηκε με ειδικές ακτίνες και βρέθηκε ακόμη ένας πίνακας από κάτω, επίσης συνεπής με την τεχνική του Ρέμπραντ.

No comments: