Tuesday, June 3, 2008

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ



Η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση του νέου Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο, στη γη που γέννησε τους Χαλεπά, Φιλιππότη, Λύτρα και Γύζη. Στην Τήνο. Συγκεκριμένα, μια αναπνοή από το πολύπαθο Μουσείο Χαλεπά (που αντιμετωπίζει την αναλγησία του ΥΠΠΟ), στον Πύργο της Τήνου.
Στους εκθεσιακούς χώρους, του μοναδικού στο είδος του μουσείου, έκτασης 750 τ.μ., οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα, σμιλεμένα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.). Μπορούν να δουν πώς φτιάχνονταν τα πήλινα προπλάσματα και τα γύψινα αντίγραφα, πώς ήταν τα εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Επίσης, η αναπαράσταση παραδοσιακών τεχνικών και διαδικασιών, που αφορούν στην εξόρυξη, επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου, καθιστούν κατανοητή τη «διαδρομή» από την πρώτη ύλη μέχρι το ολοκληρωμένο έργο.
Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τη διοργάνωση συνεδρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων. Τα αυθεντικά αντικείμενα που παρουσιάζονται συγκεντρώθηκαν χάρη στην ευαισθητοποίηση ιδιωτών και φορέων, οι οποίοι είτε τα δώρισαν, είτε τα παραχώρησαν.
Πρόκειται για το έκτο μουσείο του Δικτύου Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Το έργο ανέγερσης και λειτουργίας του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ και την Τράπεζα Πειραιώς. Το ΠΙΟΠ π.χ. έχει συστήσει ένα δίκτυο «θεματικών μουσείων» ανά την Ελλάδα μέσω συμβάσεων (για 50 χρόνια) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κύρια χρηματοδότηση από τα κοινοτικά «πακέτα». Δηλαδή κατά κύριο λόγο από δημόσιο χρήμα. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με ΠΔ του 2004, με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του οργανισμού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο άρθρο 3 για την περιουσία και τους πόρους προστίθενται και τα εξής: «Εσοδα από τα αναψυκτήρια - κυλικεία των μουσείων του ιδρύματος και των μουσείων που ανήκουν στο ίδρυμα κατά χρήση», ενώ δίνεται δυνατότητα στο ίδρυμα να παραχωρεί την υποδομή του δωρεάν ή έναντι ανταλλάγματος, με «τα έσοδα από τη διάθεση αυτή» να μην ξεπερνούν συνολικά το 25% του λειτουργικού ετήσιου κόστους του συγκεκριμένου μουσείου.

No comments: