Monday, April 19, 2010

Γιώργος Κακουλίδης: Πηγή έμπνευσης η φύση


Μία άλλη καλλιτεχνική πλευρά, εκείνη του ζωγράφου, μας αποκαλύπτει ο Γιώργος Κακουλίδης στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 21/4 στο καφέ - μπαρ «Μπουζ» (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα). Ο γνωστός ποιητής και πεζογράφος παρουσιάζει την 3η ατομική έκθεση ζωγραφικής, όπου πρωταγωνιστούν λιμάνια και τοπία από τα ταξίδια του. Πιστεύοντας ότι «αν η ποίηση είναι η φύση όλων μας, μόνο η ζωγραφική μπορεί ν' αποτυπώσει αυτή τη φύση», ο Γ. Κακουλίδης εκθέτει 20 συνολικά δημιουργίες (ακρυλικά και λάδια). Ανάμεσά τους το μεγάλων διαστάσεων έργο «Ο άγιος και ο ταύρος», το οποίο - όπως μας λέει ο δημιουργός - «γεννήθηκε στην Πάτμο, όπου είδα έναν αγρότη με τον ταύρο του. Η "συνομιλία", η σχέση μεταξύ τους, με έκανε να καταλάβω πόσο μακριά είμαστε από τη φύση, την οποία καταστρέφουμε με μεγάλη επιμέλεια».

Η ενασχόληση του Γ. Κακουλίδη με τη ζωγραφική ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Ο οικογενειακός του περίγυρος συνέτεινε σ' αυτήν τη δεύτερη αγάπη. Ο παππούς του ήταν γνωστός γλύπτης, ενώ ο ζωγράφος πατέρας του, άφησε μία σημαντική ζωγραφική δημιουργία. «Μεταφράζοντας τον πυκνό λόγο τους», λέει ο καλλιτέχνης, «βρέθηκα μπροστά σε λέξεις και χρώματα. Από ένα ατελιέ στο άλλο μεγάλωσα ανάμεσα σε ζωγράφους και ποιητές».

Στην προηγούμενη δουλειά του Γ. Κακουλίδη, ήταν εμφανής η προσπάθεια να ψηλαφίσει την αλήθεια του μέσα από πρόσωπα, που έπαιξαν έναν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Στα τωρινά έργα, κατά κάποιο τρόπο, λυτρώθηκε από αυτά, προσπαθώντας να βρει ένα δικό του κέντρο. «Δεν ξέρω αν τα κατάφερα, έκανα μια προσπάθεια όμως», σημειώνει ο καλλιτέχνης. «Τώρα ακολουθώ μόνο ένα μοντέλο και αυτό είναι η γυναίκα μου. Μέσα από τη γυναικεία ομορφιά, προσπαθώ να δώσω το χέρι μου σε πράγματα που δεν είχα φανταστεί, όπως το γεγονός ότι έχασα τη μητέρα μου όταν ήμουν πολύ μικρός, ώσπου ανακάλυψα ότι πίσω απ' όλα τα πράγματα δεν κρύβεται παρά η συνάντησή μας με μια μητέρα». Διάρκεια έως 6/5.

No comments: