Saturday, October 24, 2009

Αφηγήσεις ζωγραφικής

Εργο της Φανής Μιχαηλίδη
Την πρόσφατη ζωγραφική τους δημιουργία, παρουσιάζουν αυτές τις μέρες στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) η Φανή Μιχαηλίδη και η Ιωάννα Τερλίδου. Ενας εικαστικός «διάλογος» με διαφορετική αφετηρία και έκφραση, αλλά με κοινό νήμα το «ταξίδι» σε τόπους και πρόσωπα αγαπημένα. Οδηγός, η μνήμη, που άλλοτε «αφηγείται» ιστορίες της καρδιάς κι άλλοτε «εστιάζει» σε χώρους, όπου κυριαρχεί το χρώμα και η χρήση διαφόρων υλικών.

Η Φανή Μιχαηλίδη εκθέτει δημιουργίες των τελευταίων δύο χρόνων. Εικόνες μνήμης από την πατρική και μητρική γη, συνθέτουν έναν κόσμο ρεαλιστικό για την ίδια, αλλά για τους θεατές παραμυθένιο, ακραίο, εξπρεσιονιστικό. Αυτή η συνομιλία αποφέρει μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στη δημιουργό και το θεατή. Η χρωματική της γκάμα δεν είναι στερεότυπη, μονομερής προς μία κατεύθυνση, αλλά πλούσια, πότε θερμή, πότε ψυχρή, αναλόγως με τις ανάγκες της αποκάλυψης των θεμάτων, μέσα από την προσωπική της εικαστική γλώσσα. Το κάθε έργο αποτελεί συμπύκνωση μιας ολόκληρης ιστορίας. Αλλωστε, αυτό που απασχολεί τη δημιουργό είναι να κάνει γνωστές τις ιστορίες της μέσα από τη ζωγραφική της. Μία ζωγραφική η οποία έχει μικρά και μεγάλα μυστικά καταγραμμένα σε μια επιφάνεια, που αποκτά πολυτιμότητα μέσα από τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες της ζωγραφικής διήγησης.

Εργο της Ιωάννας Τερλίδου
«Στα έργα της Ιωάννας Τερλίδου» σημείωνε σε προηγούμενη παρουσίαση η Αθηνά Σχινά «η μορφοποίηση ταυτίζεται με την ίδια τη χειρονομία και την γραφή της εικόνας. Μιας εικόνας που αποτελείται από στιγμιότυπα και εντυπώσεις του παρελθόντος και του παρόντος, των μύθων και της αλληγορίας, των αρχετύπων και των καίριων λεπτομερειών που κάνουν τα "όντα" της να φανερώνονται ζωντανά και δρώντα μπροστά στα μάτια του θεατή...». Με τις ίδιες βασικές αρχές, αλλά με διαφορετική μορφοπλαστική γλώσσα, η Ι. Τερλίδου εκθέτει έργα των τελευταίων χρόνων. Μεγαλύτερη αφαιρετική διάθεση και χρήση διαφόρων υλικών (μαλλί, κλωστές κ.ά.), είναι τα νέα στοιχεία που διαφοροποιούν την τωρινή της δημιουργία από την προηγούμενη. Σημειώνουμε ότι η Ιωάννα Τερλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, στα εργαστήρια σχεδίου, ταπισερί και ψηφιδωτού. Παρουσίασε έργα της σε 12 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις.

No comments: