Tuesday, October 20, 2009

Έκθεση με χαρακτικά για τη Θεσσαλονίκη

  • Περισσότερα από 200 χαρακτικά με θέμα τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται σε έκθεση στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Χαρακτικά μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας που αποτυπώνουν τη ζωή στη Θεσσαλονίκη από τον 15ο μέχρι το 19ο αιώνα παρουσιάζονται στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ν. Γερμανού 1). Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 44ων «Δημητρίων».

Θα εκτεθούν περισσότερα από 200 χαρακτικά με θέμα την περιοχή της Θεσσαλονίκης από τις συλλογές των Γιώργου Πατιερίδη και Κώστα Σταμάτη. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται δημόσια για πρώτη φορά και τα περισσότερα φιλοξενούνται σε περιοδικά και εφημερίδες ή ήταν ένθετα μέσα σε περιηγητικά ή εγκυκλοπαιδικά βιβλία.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες: «Χάρτες και λιμενοδείκτες», «Απόψεις της πόλεις», «Ενδυμασίες των ανθρώπων», «Μνημεία και αρχιτεκτονικά σχέδια ναών», «Σημαντικά γεγονότα», «Προσωπικότητες της πόλης» και «Σκηνές καθημερινής ζωής». Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ορισμένα από τα μνημεία που αποτυπώνονται στα χαρακτικά δεν υπάρχουν πια, όπως η κιονοστοιχία με τις «Μαγεμένες», η Χρυσή Πύλη, το παραθαλάσσιο, το δυτικό και το ανατολικό τείχος της πόλης και το περιτείχισμα του Λευκού Πύργου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή, στις 8 μ.μ., και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: