Tuesday, March 24, 2009

Βυζαντινά κειμήλια από το Αγιον Όρος εκτίθενται στο Παρίσι

Από 10 Απριλίου ώς 5 Ιουλίου

  • Στην Πόλη του Φωτός ταξιδεύουν οι θησαυροί του Αγίου Όρους, καθώς από τις 10 Απριλίου έως και τις 5 Ιουλίου φιλοξενείται στο Petit Palais η μεγάλη έκθεση «Αθως και Βυζαντινή Αυτοκρατορία-Θησαυροί του Αγίου Όρους». Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες: «Από την προϊστορία του Αγίου Όρους», «Βυζάντιο και Αγιον Όρος», «Πνευματικότητα και αυτοκρατορική τέχνη», «Το Αγιον Όρος μετά την Αλωση».
  • Η έκθεση αποσκοπεί να δείξει και στο γαλλικό κοινό το Αγιον Όρος της Ορθοδοξίας, της πνευματικότητας και των ιερών κειμηλίων των μονών και του Πρωτάτου. Πρόκειται για ένα γεγονός υψίστης πολιτιστικής σημασίας, καθώς θα προβληθούν περίπου 181 κειμήλια και συγκεκριμένα σπαράγματα τοιχογραφιών, εικόνες, χειρόγραφα, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά.
  • Βασικός στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση σε ευρωπαϊκό κοινό της άρρηκτης σχέσης που διατήρησαν το βυζαντινό κράτος και η αυτοκρατορική αυλή, ειδικότερα με τη χερσόνησο του Αθω, με αποτέλεσμα το Αγιον Όρος να αναδειχτεί όχι μόνο σε κιβωτό της Ορθοδοξίας, αλλά και σε φύλακα του μεγάλου πλούτου του. Τα περισσότερα έργα προέρχονται από τις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Διονυσίου, Παντοκράτορος, Καρακάλλου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Ξενοφώντος, Γρηγορίου καθώς και από το Πρωτάτο στις Καρυές. Η έκθεση διοργανώνεται από τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού και την ένωση μουσείων «Paris Musees».

No comments: