Tuesday, March 24, 2009

Οθόνη, ο νέος καμβάς του Χόκνεϊ. Στα 71 του χρόνια, ο βρετανός ζωγράφος ασπάστηκε τις νέες τεχνολογίες

  • Είναι ένας από τους σημαντικότερους βρετανούς καλλιτέχνες της εποχής μας. Παρ΄ ότι ζωγράφος, και μάλιστα 71 ετών, ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ βρίσκει τις νέες τεχνολογίες «φανταστικές» και θεωρεί ότι μπορούν να έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις παλιές τεχνικές. Ετσι, αποφάσισε να τις εντάξει στο έργο του: η τελευταία σειρά έργων του δημιουργήθηκε σε υπολογιστή.
  • Η χρήση λογισμικού από καλλιτέχνες δεν αποτελεί βεβαίως νέα ανακάλυψη. «Τον τελευταίο χρόνο οι υπολογιστές έγιναν αρκετά γρήγοροι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο σχέδιο. Είναι ένα πολύ νέο και φανταστικό μέσο!» δηλώνει ο καλλιτέχνης στους «Sunday Τimes». Ο Χόκνεϊ εκτυπώνει τα έργα του σε περιορισμένα αντίτυπα- από επτά ως 25-των οποίων η αξία εκτιμάται μεταξύ 7.500 και 21.000 ευρώ-, ποσά που απέχουν αρκετά από το κόστος των «παραδοσιακών» έργων του, τα οποία συχνά πιάνουν επταψήφιους αριθμούς. Αν κάποια στιγμή αποφασίσει να «κυκλοφορήσει» τους ψηφιακούς φακέλους του, ίσως οι θαυμαστές του να μπορούν να «κατεβάσουν» και να τυπώσουν τα έργα του, τα οποία θα είναι ίδια με εκείνα των γκαλερί. Αυτό όμως δεν το έχει αποφασίσει ακόμη.
  • Ο Χόκνεϊ χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση του Αdobe Ρhotoshop που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ζωγραφίζει δηλαδή με ένα ειδικό μολύβι επάνω σε ηλεκτρονικό καμβά συνδεδεμένο με τον υπολογιστή του. Τα πρώτα αποκυήματα αυτής της τεχνικής, κάποια τοπία από το Γιορκσάιρ όπου κατοικεί και μερικά πορτρέτα του αδελφού του Πολ και της αδελφής του Μάργκαρετ, θα παρουσιαστούν τον Μάιο στην γκαλερί Αnnely Juda Fine Αrt του Λονδίνου.
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που καλλιτέχνες χρησιμοποιούν υπολογιστές για να «ζωγραφίσουν». Είναι όμως η πρώτη φορά που το πράττει και το προβάλλει ένας «παραδοσιακός» ζωγράφος όπως ο Χόκνεϊ. Ο Τζούλιαν Οπι είχε δημιουργήσει σε υπολογιστή το εξώφυλλο για το άλμπουμ με τις επιτυχίες του ποπ συγκροτήματος Βlur, ενώ ο Μπάνκσι προσφέρει στην ιστοσελίδα του 13 έργα σε υψηλή ανάλυση, για όποιον θέλει να τα «κατεβάσει», με την υποσημείωση: «Αυτό το μαγαζί είναι για προσωπική διασκέδαση. Σας παρακαλώ, μην το χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση» . Επίσης, πριν από δύο χρόνια, οι Γκίλμπερτ και Τζορτζ είχαν επιτρέψει στους χρήστες του Ιnternet να κατεβάσουν δωρεάν, μόνο για 48 ώρες, το έργο τους «Ρlaned».

No comments: