Wednesday, November 14, 2007

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΚΑΡΟΥΧΑ

Η Anna Rosa με τα παιδιά της, Municipal, Santiago de Cuba, Απρίλιος 2002Η ατομική έκθεση «Το Ημερολόγιο της Κούβας» του Χάρη Κακαρούχα, μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στον 17ο Φεστιβάλ του Μήνα Φωτογραφίας της Μπρατισλάβα (Σλοβακία) έως τις 02 Δεκεμβρίου 2007, στη Galeria mesta Bratislavy (διεύθυνση: Panska 19, τηλ. +421/2/54432160 ).

Ο Χάρης Κακαρούχας μέσα από τη δουλειά του στην Κούβα αναζητούσε να παρουσιάσει έναν τόπο που ζει στον μύθο. Το έργο του αποτελεί ένα προσωπικό του ημερολόγιο, αφηγούμενος, χωρίς να αναλύει ή να σχολιάζει τα άτομα που επιλέγει να φωτογραφήσει στο οικείο περιβάλλον τους. Συνθέτει πορτρέτα από ανθρώπους όλων των ηλικιών που τους παρουσιάζει σε φυσικές στάσεις, ενώ παράλληλα στρέφει τη ματιά του σε κοινότοπα στοιχεία των χώρων, όπως απλωμένα πολύχρωμα υφάσματα, αέρινες γάζες, εικόνες κρεμασμένες σε φθαρμένους τοίχους, πολύχρωμες ταπετσαρίες κα.
Στα 41 φωτογραφικά έργα του κυρίαρχο ρόλο παίζει και το χρώμα, το οποίο πέρα από μια αισθητική εμπειρία, συνιστά έναν τρόπο κατανόησης του τρόπου που αισθάνθηκε και κατανόησε την εμπειρία αυτή ο δημιουργός. Η έκθεση διοργανώνεται από το Μ.Φ.Θ., το FOTOFO Foundation, τη Galeria mesta Bratislavy, καθώς και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, Διεύθυνση Εικαστικών, Τμήμα Φωτογραφίας). Η έκθεση παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού, ιστορικού τέχνης.
Το FOTOFO Foundation διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ του Μήνα Φωτογραφίας της Μπρατισλάβα από το 1992, οπότε και συστήθηκε. Η Μπρατισλάβα έγινε ένα σημαντικό σημείο συνάντησης φωτογράφων από την Ανατολή και τη Δύση, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο περισσότερες από 40 εκθέσεις καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα διοργανώνονται workshops, portfolio, conferences, φιλμ review σχετικά με τη φωτογραφία κα. Οι εκθεσιακοί χώροι που χρησιμοποιούνται δεν είναι μόνο γκαλερί και μουσεία, αλλά και υπαίθριοι χώροι, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη επαφή με το ευρύτερο κοινό. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ επικεντρώνεται σε μια συστηματική παρουσίαση στον τομέα της φωτογραφίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Από το 1995 το FOTOFO Foundation εκδίδει το μοναδικό Ευρωπαϊκό περιοδικό αφιερωμένο στις τάσεις της φωτογραφίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το ‘IMAGO’ εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο στην αγγλική γλώσσα. Το 2005 ιδρύθηκε το Central European House of Photography, ως μέρος του FOTOFO Foundation, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για την ιστορία και τις εξελίξεις στην τέχνη της φωτογραφίας στην περιοχή τους. (Από το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ)

No comments: