Wednesday, November 14, 2007

ΤΟΠΟΙ. ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Έργο του Νίκου Εγγονόπουλου

Μέχρι 25/11/2007 θα είναι ανοιχτή στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, η έκθεση «ΤΟΠΟΙ. Μια έκθεση, μια προσέγγιση, ένα μουσείο, μια ιστορία». Η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα μέσα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (ΜΜΣΤ), σε μια σειρά από ενότητες-τόπους.

Οι τόποι αυτοί έρχονται να αναδιοργανώσουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τα διάφορα σύνολα και τις δωρεές που δημιούργησαν το ΜΜΣΤ και να δώσουν μια ευρεία νοητική διάσταση και μια συνολική ανάγνωση του Μουσείου και της συλλογής του. Η έκθεση προτείνει μια αναθεώρηση της μουσειολογικής πρότασης και άποψης που στοχεύει την καλύτερη δυνατή ανάδειξη των μόνιμων συλλογών και την παρουσίαση των έργων και των χώρων. Τα θεματικά ή μονογραφικά σύνολα, που θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς, Κεντρικό Κτήριο) και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς και σε μερικούς ακόμη χώρους της Αθήνας, αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο από τα 1600 έργα που αριθμεί η συλλογή του μουσείου μέχρι σήμερα.

Η έκθεση και η έκδοση που την συνοδεύει ανοίγουν ένα πεδίο συσχετισμών και μια ζωντανή συλλογή τόπων με στόχο να εντοπίσουν απόψεις, λειτουργίες και έννοιες που ενεργοποιούν κι αναδεικνύουν το εύρος των δυνατοτήτων και των σχέσεων που συνιστά ένα μουσείο κι η συλλογή του μέσα στους χρόνους και μέσα στους χώρους. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ Ντένης Ζαχαρόπουλος.

No comments: