Friday, January 6, 2012

Προσωπικές σημειώσεις για την οργάνωση της καριέρας ενός ζωγράφου


Της Αλεξανδρας Κοροξενιδη, Η Καθημερινή, 6/1/2012

Καταστάλαγμα χρόνων προσωπικής εμπειρίας που ο ζωγράφος Μανώλης Ζαχαριουδάκης αποκόμισε από το επάγγελμά του, το «Ζωγραφική οδηγίες χρήσεως» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που λειτουργεί κατ’ αρχάς ως πρακτικός σύμβουλος για τους ζωγράφους. Εντυπωσιακό ως προς το λεπτομερές και εξαντλητικό του περιεχόμενο, το βιβλίο παρακολουθεί και «οργανώνει» κάθε στάδιο στην καριέρα ενός ζωγράφου, καλύπτοντας στην πορεία ζητήματα όπως πώς να γράψει κανείς ένα βιογραφικό, να επιλέξει την γκαλερί του, να στήσει το εργαστήριό του, να δημιουργήσει αρχείο, να συσκευάσει τα έργα του ή, ακόμα, να συμπεριφερθεί απέναντι σε αγοραστές, δημοσιογράφους και άλλους ανθρώπους του χώρου.
Πέραν της χρησιμότητάς του, το βιβλίο είναι ενδιαφέρον, αφενός, επειδή αντανακλά τον σύγχρονο ρόλο του καλλιτέχνη όχι μόνο ως δημιουργού αλλά και διαχειριστή του έργου του και, αφετέρου, επειδή καταφέρνει να μεταφέρει μια γενική κατεύθυνση επαγγελματικής οπτικής, οργάνωσης, υπευθυνότητας και ευελιξίας, που μπορεί να έχει εφαρμογές στην καριέρα κάθε εργαζομένου.

Ο Ζαχαριουδάκης δεν μυθοποιεί τον ρόλο του καλλιτέχνη, αλλά τον αντιμετωπίζει προσγειωμένα και ρεαλιστικά. Οπως γράφει μάλιστα στον πρόλογο απευθυνόμενος –όπως και στο υπόλοιπο βιβλίο– σε δεύτερο πρόσωπο, προσπαθεί να ανατρέψει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως πρωτοπόρου, αφού πιστεύει ότι η τέχνη ακολουθεί την επιστήμη. Αυτή η τοποθέτησή του εξηγεί και το δεύτερο μέρος του βιβλίου, το «τέχνη versus επιστήμη», ένα χρονολόγιο των επιστημονικών ανακαλύψεων και εφαρμογών αλλά και των πνευματικών κατακτήσεων από τον 18ο έως και τον 20ό αιώνα. Το βιβλίο τελειώνει με ένα γλωσσάριο τεχνικών όρων.
Ο συγγραφέας έχει επιλέξει μια γραμματοσειρά που μιμείται χειρόγραφο, για να θυμίζει στον αναγνώστη ότι αυτό που διαβάζει είναι προσωπικές σημειώσεις και όχι αρχές ή διδακτικού τύπου οδηγίες. Ευανάγνωστο, ευχάριστο, εφευρετικό, με στιγμές διακριτικού χιούμορ και γραμμένο με μια διάθεση τελειομανίας, το βιβλίο δεν λύνει μόνο πρακτικά ζητήματα, αλλά καλλιεργεί μια πρόσφορη μέθοδο εργασίας και μια δημιουργική, ελαστική σκέψη.
- «Ζωγραφική οδηγίες χρήσεως ή συμβουλές για τη διαδρομή του εικαστικού έργου από το εργαστήριο στον κόσμο», εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 272, τιμή 15,50 ευρώ.

No comments: