Friday, January 13, 2012

Αθρόα η προσέλευση στις εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Νομίσματα από διάφορες περιοχές και εποχές της αρχαιότητας, μικρές επιφάνειες που αποτυπώνουν αφηγηματικά θεούς του Ολύμπου, δαιμονικά όντα, τον ημίθεο Ηρακλή, δευτερεύουσες θεότητες και ήρωες, είχαν τη χρονιά που μας πέρασε την τιμητική τους.

Με την περιοδική σπονδυλωτή έκθεση «Μύθος και Νόμισμα», που για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και την Alpha Bank, οι επισκέπτες των δύο μουσείων είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους μύθους, έτσι όπως αποτυπώνονται στις επιφάνειες των νομισμάτων και να μάθουν περισσότερα για τους εικονογραφικούς τύπους θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων.

Η έκθεση, που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2012, άνοιξε για το κοινό στις 15 Απριλίου 2011 και επρόκειτο να διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου 2011, όμως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσίασε και η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών, οδήγησαν στην παράτασή της.

Τα συνολικά 482 αρχαία νομίσματα από τις Συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και της Alpha Bank που παρουσιάστηκαν, πλαισιώθηκαν από 93 αγγεία, γλυπτά και έργα μεταλλοτεχνίας των Συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Την έκθεση επισκέφθηκαν περίπου 80.000 άτομα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και 8.500 στο Νομισματικό Μουσείο.
Επιπλέον, 1.260 παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σαν το νόμισμα κυλήσει μύθος θε ν' αρχινίσει», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Ειδικότερα, στις 22 Οκτωβρίου 2011, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, διοργανώθηκε η Εκπαιδευτική Δράση «Φτιάξε το δικό σου νόμισμα! Η κατασκευή των νομισμάτων στα αρχαία χρόνια».
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά ζωγράφισαν, συνέθεσαν και «έκοψαν» το δικό τους νόμισμα, με αντίγραφα αρχαίων μητρών.
Επίσης, στις 30 Οκτωβρίου 2011, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας αποταμιεύσεως, διοργανώθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μύθος και Νόμισμα σ' ένα παραμύθι». Τα παιδιά παρακολούθησαν αφηγήσεις μύθων για τον βασιλιά Μίδα και τον «Κερδώο» Ερμή και γνώρισαν την τεχνική κατασκευής των αρχαίων νομισμάτων.
Τα προγράμματα αυτά παρέχονταν δωρεάν και συνοδεύονταν από έντυπα, σχεδιασμένα για την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα ξεχωριστά. Στο τέλος, οι μαθητές ζωγράφιζαν τα δικά τους προσωπικά νομίσματα, συνθέτοντας έναν «Θησαυρό», που αποκρυβόταν μέσα στο Μουσείο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: