Thursday, February 10, 2011

Έργα του Γιαννούλη Χαλεπά παρουσιάζονται στην γκαλερί Καλφαγιάν στη Θεσσαλονίκη

«Πρωταγωνιστής» της έκθεσης θα είναι το γλυπτό σε γύψο με τίτλο «Θαλάσσιος ίππος και Νηρηίδες», έργο του 1935
«Πρωταγωνιστής» της έκθεσης θα είναι το γλυπτό σε γύψο με τίτλο «Θαλάσσιος ίππος και Νηρηίδες», έργο του 1935   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Έργα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, που «σφράγισε» με τις δημιουργίες του τη νεοελληνική τέχνη, στα τέλη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται στην γκαλερί Καλφαγιάν της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαρτίου.

«Πρωταγωνιστής» της έκθεσης θα είναι το γλυπτό σε γύψο με τίτλο «Θαλάσσιος ίππος και Νηρηίδες», έργο του 1935.

Ο καλλιτέχνης άντλησε το θέμα του από την ελληνική μυθολογία, αγαπημένη πηγή έμπνευσής του. Στο γλυπτό «πρωταγωνιστούν» οι Νηρηίδες με τη μορφή γυμνών γυναικών, μοτίβο συχνό στα έργα του Χαλεπά.

Επίσης, στην γκαλερί θα παρουσιαστούν 12 σχέδια του καλλιτέχνη, τα οποία χρονολογούνται περίπου το 1930, εντάσσονται δηλαδή στην τελευταία περίοδο του δημιουργού, κατά τα χρόνια που εκείνος ζούσε στην Αθήνα.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες, έγινε ευρύτερα γνωστός για το γλυπτό του «Η Κοιμωμένη», που βρίσκεται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1851 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη συνέχεια στην Ακαδημία του Μονάχου.

Την πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας, με τα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα έργα, διέκοψε ο επί 13 χρόνια εγκλεισμός του στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας (1888-1902). Μετά την έξοδό του, επέστρεψε στην Τήνο, αλλά κατάφερε να αφοσιωθεί στην τέχνη του μόνο μετά το θάνατο της μητέρας του το 1916.

Τα έργα της περιόδου αυτής γίνονται πιο ελεύθερα και πηγαία και επικεντρώνονται στην ουσία των συνθέσεων και όχι στη λεπτομερή επεξεργασία τους.

Το 1925 η Ακαδημία Αθηνών οργανώνει έκθεση έργων του, ενώ δύο χρόνια μετά ο γλύπτης βραβεύεται με το Αριστείο των Τεχνών και άρχισε να αναγνωρίζεται για το έργο του. Το 1930 ο καλλιτέχνης εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως το θάνατό του το 1938.

No comments: