Saturday, July 17, 2010

Χρώματα του καλοκαιριού


«Μητέρα και παιδί», έργο του Ι. Νογκούτσι
Αναδρομική έκθεση έργων της Ελευθερίας Δροσάκη παρουσιάζεται (έως 25/7) στο Ρέθυμνο (αίθουσα του Πυροβολικού, στη Φορτέτζα), στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2010. Με τίτλο «Παλάμες στο χώμα», εκτίθενται αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από τη μακρόχρονη εικαστική της διαδρομή. Την παρουσίαση επιμελείται το «Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής», σε συνεργασία με την εικαστικό Χρυσούλα Σκεπετζή. Τα έργα της Ελ. Δροσάκη, λιτά και δωρικά, χυμώδη και γήινα. Μέσα από τη φόρμα και τη θεματική τους έλκουν τον θεατή, «παρασύροντάς τον» στη γη των κάμπων, των αγροτικών εργασιών και του Ησιόδου, τη γη των μυστηριακών στίχων ή του κάθε λογής προορισμού. Η δημιουργός, ακουμπώντας τις παλάμες της στο χώμα, αφουγκράζεται τη φωνή της γης, της μητέρας της ζωής, αλλά και του θανάτου και αποδίδει τις εικόνες και τα όνειρά της με τα εργαλεία που χαρίζει η ιστορία στους ταξιδευτές. Στις 21/7 (7 μ.μ.) η Ελ. Δροσάκη, στο χώρο της έκθεσης, θα διαβάσει στα παιδιά παραμύθια.

Απεικόνισε το σύγχρονο με αρχαϊκή λιτότητα. Ο λόγος για τον Αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Ισάμου Νογκούτσι (1904-1988) και την έκθεση «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση», που φιλοξενεί (έως 26/9) το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό, 76 συνολικά εκθέματα, εκ των οποίων 42 γλυπτά μικρών διαστάσεων, 34 σχέδια και προσχέδια, καθώς επίσης σειρά φωτογραφιών με σχέδια σκηνικών για παραστάσεις και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Με διπλή καταγωγή από την Αμερική και την Ιαπωνία, ο Ι. Νογκούτσι, στη διάρκεια της ζωής του, επισκέφθηκε επανειλημμένα την Ελλάδα και συνδέθηκε με Ελληνες καλλιτέχνες (Μόραλης, Γκίκας, Τσαρούχης κ.ά.), ενώ το πεντελικό μάρμαρο συντρόφευσε τη δημιουργία του. Αφομοίωσε διαφορετικές τεχνικές και πειραματίστηκε με ποικίλα υλικά (ατσάλι, μάρμαρο, σίδερο, ξύλο, χαλκό, αλουμίνιο, βασάλτη, γρανίτη). Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας, γη, φωτιά) αντιμετωπίστηκαν από τον Nογκούτσι ως δυνάμει αξιοποιήσιμα υλικά σε έργα μεγάλης κλίμακας. Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου, Κυριάκος Κουτσομάλλης: «Χωρίς εκπτωτικούς συμβιβασμούς, με γνώμονα τις αμφίδρομες ιδιοσυγκρασιακές του ευαισθησίες, ενήργησε εκτός σχολών σκέψης και υπαγορευμένων από κινήματα εκφράσεων φορμαλισμού. Υπήρξε μοντέρνος, μένοντας όμως κοντά στον εαυτό του, πιστός στις ρίζες του, απ' όπου αντλούσε και την έμπνευσή του...».

Εργο της Ελευθερίας Δροσάκη
Μέχρι τις 28/7 στα Παλαιά Τελωνεία στην Ερμούπολη Σύρου, παρουσιάζεται έκθεση έργων του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιάννη Βαλαβανίδη. Χαρακτηριστικά στοιχεία της ζωγραφικής του αποτελούν: Η εμμονή στο σχέδιο, η σχεδιαστική ακρίβεια, το λιτό χρώμα και η πειθαρχημένη διευθέτηση του χώρου στο επίπεδο του πίνακα. Αποτέλεσμα είναι μία ζωγραφική με χαρακτηριστικά της την αυστηρότητα και την ένταση. Ο Γ. Βαλαβανίδης σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, ζωγραφική, χαρακτική και ψηφιδωτό (1957-1963) με τους Γιάννη Μόραλη και Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο. Η επαφή του καλλιτέχνη με τον κριτικό ρεαλισμό πραγματοποιείται με την είσοδό του στην ΑΣΚΤ. Η πρώτη του ατομική έκθεση οργανώνεται στην Αθήνα το 1970, ενώ μετείχε σε ομαδικές ήδη από το 1958. Υπήρξε μέλος της «Ομάδας Τέχνης Α'» (1965-1967), της ομάδας «Νέοι Ελληνες Ρεαλιστές» (1971-1973), της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» (1979-1986) και του «Σύνδεσμου Σύγχρονης Τέχνης» (1979-1984).

Με αφορμή τα 15 χρόνια από το θάνατο του Αλέξη Ακριθάκη και τα 5 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, παρουσιάζεται (έως 31/7) στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, μία παράλληλη πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Ακριθάκης - Σαχτούρης, ποιος είναι ο τρελός λαγός;», που αποτελείται από δύο μεγάλες εκθεσιακές ενότητες. Επιλεγμένα ποιήματα του Μ. Σαχτούρη και χαρακτηριστικά έργα του Α. Ακριθάκη «συνδιαλέγονται», αναδεικνύοντας ομοιότητες και αντιστοιχίες στο έργο τους. Την έκθεση συνοδεύουν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναγνώσεις ποιημάτων και προβολή δυο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη, εμπνευσμένα και ομότιτλα με τα ποιήματά του: «Ο τρελός λαγός» και «Κληρονόμος πουλιών». Επιμέλεια: Μαρία Κοτζαμάνη.

Δημιουργία του Αλέξη Ακριθάκη

Η. Μ., ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 18 Ιούλη 2010

No comments: