Friday, July 2, 2010

Δωρεά στο κράτος η γκαλερί Σαάτσι

  • Να δωρίσει στο κράτος τη γκαλερί του στο Τσέλσι του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων όλων των έργων που φιλοξενεί, αποφάσισε ο διάσημος συλλέκτης Τσαρλς Σαάτσι. Η αξία των έργων -περίπου 200 στον αριθμό- ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Αίθουσα της γκαλερί
Αίθουσα της γκαλερί (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Σύμφωνα με το BBC, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της μεταβίβασης, η γκαλερί θα λειτουργεί ως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου. Αυτή την περίοδο, οι υπεύθυνοι της γκαλερί διεξάγουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη ώστε να επιλεγεί ο φορέας, υπό την αρμοδιότητα του οποίου θα λειτουργεί το μουσείο. Μάλιστα, η γκαλερί θα αναλάβει όλα τα έξοδα που θα προκύψουν ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Επίσης, το μουσείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στηριζόμενο στις χορηγίες και στα έσοδα από την παραχώρησή του για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

«Ο Τσαρλς Σαάτσι δημιούργησε μία συλλογή ανυπολόγιστης αξίας, σε διεθνές επίπεδο. Η απόφασή του να δωρίσει αυτά τα έργα στο κράτος αποτελεί πράξη τεράστιας γενναιοδωρίας και τον ευχαριστώ εκ μέρους της κυβέρνησης. Η φιλανθρωπία είναι βασικός παράγοντας στην προσπάθειά μας για την ενίσχυση του πολιτισμού και η πράξη του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τού πώς μπορεί να ωφεληθεί η Βρετανία από μεμονωμένες πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ.

No comments: