Monday, June 8, 2009

Μουσεία, τα καταφύγια σκέψεων του Τόμας Στρουθ

  • Εκθεση έργων του σημαντικού κοσμογυρισμένου γερμανού φωτογράφου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Τα μουσεία είναι σπίτια που δίνουν καταφύγιο στις σκέψεις. Ακόμη και ο λιγότερο υποψιασμένος επισκέπτης, εκείνος που έχει τη μικρότερη ικανότητα να κατανοήσει τέτοιου είδους σκέψεις σε πίνακες που είναι παραταγμένοι σε έναν τοίχο ο ένας δίπλα στον άλλο, καταφέρνει τελικά να νιώσει ότι είναι όμορφοι. Αυτό που δεν είναι όμορφο είναι το χρώμα που έχει στεγνώσει εδώ και αιώνες και το ξύλο που το περιβάλλει». Τάδε έφη Μαρσέλ Προυστ. Και οι σκέψεις του αυτές αποτυπώνονται στα έργα του σημαντικού γερμανού φωτογράφου Τόμας Στρουθ.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενήσει από τις 16 Ιουνίου ως τις 14 Σεπτεμβρίου έκθεση με τη δημοφιλή σειρά από μουσεία στα οποία ο φωτογράφος περιπλανήθηκε και εστίασε με τον φακό του προκειμένου να υπογραμμίσει την ειδική αυτή σχέση ανάμεσα σε θεατή και έργο τέχνης. Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας ως το Πράδο, τα χιλιόμετρα φιλμ που διανύθηκαν είναι πολλά και ο δημιουργός καταγράφει τα κλασικά αριστουργήματα αλλά και τα υπό αμφισβήτηση έργα σύγχρονης τέχνης, αναζητώντας την αύρα του κάθε χώρου.

Με αφετηρία το Ντύσελντορφ και άλλες γερμανικές πόλεις και κατόπιν ταξιδεύοντας σε μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου, ο Στρουθ φωτογραφίζει μεμονωμένα κτίρια και συμπλέγματα κτιρίων σε δρόμους που συνήθως μοιάζουν ερημωμένοι. Αργότερα, επικεντρώνεται σε ατομικά και οικογενειακά πορτρέτα και τοπία από τροπικά δάση. Από το 2003 ο Στρουθ δημιουργεί ίσως την πιο συζητημένη σειρά φωτογραφιών του, γνωστή ως Μuseum Ρhotographs. Εδώ, το αντικείμενό του είναι δημόσιοι χώροι, κυρίως μουσεία και εκκλησίες - άλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, τα δύο αυτά είδη διαθέτουν πολλά κοινά: «Η καταναγκαστική ευλάβεια που πρέπει να φορέσεις σε πρόσωπο και σώμα με το πού θα εισέλθεις στον χώρο, η αίσθηση ότι είναι ιερά, ο κανόνας να μιλάς χαμηλόφωνα και προπαντός η αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνεις προς τι όλες αυτές οι επισημότητες. Η θρησκεία όπως και η τέχνη είναι σε πολλά σημεία ακατάληπτες».

«Είμαι εδώ! Κοιτάξτε με!» είναι σαν να λέει ο Στρουθ μέσα από τις φωτογραφίες μουσείων. Δεν περπατάει στις μύτες των ποδιών του, δεν κρυφοκοιτάζει, δεν προσπαθεί να περάσει απαρατήρητος προκειμένου να «κλέψει» τις πολυπόθητες εικόνες. Παίρνει τη θέση του θεατή, στήνεται για ώρες μπροστά από τα έργα τέχνης και τα παρατηρεί. Προσπαθεί να τα καταλάβει, να τα απομυθοποιήσει ή να τα μυθοποιήσει ακόμη περισσότερο. Ουσιαστικά διαρρηγνύει το στοιχειωτικό «παρακαλώ, μην αγγίζετε», αφού ο φακός του πηγαίνει πολλές φορές ασφυκτικά κοντά σε ένα καλά περιφρουρημένο αριστούργημα. Αλλες φορές πάλι προτιμά να βρει την πιο στρατηγική θέση μέσα σε μια αίθουσα τέχνης και να παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι επισκέπτες απέναντι στα έργα. Η γλώσσα του σώματος συνομιλεί άριστα με εκείνη της τέχνης. Και όπως αποδεικνύεται μέσα από τις φωτογραφίες του ο Στρουθ έχει πολλά να πει.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο ίδιος ο καλλιτέχνης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Γκαίτε και εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας Ηeaven, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 7228.321. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00. Τρίτη κλειστά.
  • ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

No comments: