Thursday, May 17, 2007

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ ΜΟΡΑΛΗΣ


Η «Σύνθεση», ένα μνημειακό έργο του Γιάννη Μόραλη με αναφορές στην αρχαία ελληνική τέχνη, είναι ο πίνακας με την υψηλότερη τιμή πώλησης 490.000 λίρες (735.000 ευρώ) στη δημοπρασία Greek Sale, που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα αποτελεί και την υψηλότερη τιμή πώλησης για έργο ζώντα καλλιτέχνη.
Στη λίστα με τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα της δημοπρασίας συγκαταλέγονται ακόμα: ο πίνακας «Λίμνη» (333.600 λίρες) του Κωνσταντίνου Παρθένη, ζωγραφισμένο πριν την επιστροφή του καλλιτέχνη από τη Βιέννη, η γεωμετρική σύνθεση «Δυτικό Δωμάτιο» (322.400 λίρες), επίσης του Γιάννη Μόραλη, το έργο του Θέοφιλου «Ο Κατσαντώνης στο ρέμα των πέντε πηγαδιών» (288.000 λίρες), ο μεγαλύτερος σε μέγεθος πίνακας του καλλιτέχνη που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία.

Ο συνολικός τζίρος της δημοπρασίας έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκαν 20 παγκόσμια ρεκόρ σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους οι: Μόραλης, Θεόφιλος, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, Δοξαράς, Σπύρος Βασιλείου, Απόστολος Γεραλής, Μάριος Πράσινος κ.ά.

No comments: