Thursday, May 17, 2007

18 ΜΑΪΟΥ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ!


Ολα τα μουσεία της χώρας δέχονται σήμερα (18 Μαϊου) το κοινό με ελεύθερη είσοδο, ενώ αρκετά έχουν οργανώσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου). Τιμώμενο Μουσείο της χρονιάς στην Ελλάδα θα είναι η Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης (στη φωτογραφία) που εγκαινιάστηκε πέρυσι στο Γουδή. Στους χώρους του Μουσείου αυτού θα γίνει και ο επίσημος εορτασμός με χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού και της προέδρου του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Τέτης Χατζηνικολάου.

Το θέμα του φετινού εορτασμού, όπως ορίστηκε από το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), είναι «Μουσεία και πολιτιστική κληρονομιά - Αναθεωρήσεις και νέες προσεγγίσεις». Με το θέμα αυτό επιθυμεί να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να παίξουν τα μουσεία στις σύγχρονες κοινωνίες ως προς τη γνώση και την προβολή του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν περιλαμβάνει μόνο τα έργα τέχνης αλλά και το περιβάλλον, τις επιστήμες, την τεχνολογία, τις ιδέες και τις αξίες της ζωής.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Ελλάδα (14-30 Μαΐου) αφορούν εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο (19/5) γιορτάζεται η «Νύχτα Μουσείων» που δίνει την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν την περιήγησή τους (με ελεύθερη είσοδο) από τη δύση του ηλίου μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ωρες δύσκολες και ιδιαίτερα γοητευτικές, ιδίως για όσους έχουν λίγη σχέση με τα μουσεία. «Η Νύχτα των Μουσείων» είναι μια ευρωπαϊκή γιορτή, θεσπίστηκε το 2005 από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την προσέλκυση νέων ομάδων κοινού.

Τα μουσεία σήμερα λειτουργούν από τη δύση του ηλίου έως τη 1 π.μ., ενώ παράλληλα διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Στον ελληνικό εορτασμό συμμετέχουν τα Μουσεία: Νομισματικό της Αθήνας με συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής του ντουέτου «Marsheaux» στον κήπο του Μουσείου (9.30 μ.μ.), Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης με δραματοποιημένες αφηγήσεις συνοδεία μουσικής (8.30 μ.μ.), Αρχαιολογικό Δελφών, Αρχαιολογικό Αργους με μουσική εκδήλωση στον κήπο του μουσείου (8 μ.μ.) και Βυζαντινό Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας με συναυλία κλασικής μουσικής με το μουσικό σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου (8 μ.μ.).

No comments: