Saturday, October 27, 2012

Γαλλία: Άγνωστος πίνακας του Φρα Αντζέλικο πουλήθηκε 445.000 ευρώ


Φρα Αντζέλικο. Λεπτομέρεια από νωπογραφία του Λούκα Σινιορέλλι, καθεδρικός ναός του Ορβιέτο

Ένα άγνωστο έργο του μεγάλου ζωγράφου Φρα Αντζέλικο, που είχε φυλαχτεί με μεγάλη προσοχή στη νότιο Γαλλία στην ίδια οικογένεια από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, πουλήθηκε σήμερα σε ένα Γάλλο συλλέκτη στην τιμή των 445.000 ευρώ. Η δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία (νότια) ξεκίνησε στις 150.000 ευρώ, και συμμετείχαν σε αυτήν περίπου 200 άτομα. Ο συλλέκτης, ο οποίος προχώρησε στην πλειοδοσία και την αγορά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το έργο, το οποίο δεν είχε ποτέ παραχωρηθεί για να εκτεθεί παρ’ όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί στην οικογένεια, είχε εκτιμηθεί από 200.000 έως 400.000 ευρώ, ένα ποσό που θεωρήθηκε χαμηλό.
Σημαντικά γαλλικά μουσεία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά τελικά κανένα δεν αγόρασε το έργο. Το έργο αυτό του οποίου η αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε από τον Μισέλ Λακλότ, ιστορικό τέχνης ειδικό στην ιταλική ζωγραφική του 14ου και του 15ου αιώνα, και πρώην διευθυντή του Λούβρου, είναι το κεντρικό θέμα μιας "Θηβαίδας" (σύνθεση στην έρημο Θηβαίδα της Αιγύπτου) και αποτελείτο από έξι τμήματα, που κόπηκε σε κομμάτια στο τέλος του δέκατου όγδοου και πωλήθηκε κομμάτι-κομμάτι.
Προερχόμενος πιθανώς από το μοναστήρι των πατέρων Καμαλντόλι, της Σαντα Μαρία ντελι Αντζελι στη Φλωρεντία, σύμφωνα με τον Λακλότ, ο πίνακας, διαστάσεων 27,5 x 38,5 εκ. απεικονίζει σκηνές από τη ζωή των πρώτων πατέρων στην έρημο.

No comments: