Wednesday, September 26, 2012

Εργα του Αντώνη Ντόνεφ στη γκαλερί The Breeder


Εργα του διακεκριμένου έλληνα εικαστικού Αντώνη Ντόνεφ θα παρουσιάζει από την προσεχή Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η γκαλερί The Breeder. Η έκθεση περιλαμβάνει νέα έργα του Ντόνεφ: περίτεχνα σχέδια με σινική μελάνι πάνω σε σελίδες παλαιών βιβλίων. Η πρακτική του Ντόνεφ, αντικατροπτίζει την αντιφατική σχέση του καλλιτέχνη με την εξουσία που επιβάλλει το έντυπο μέσο. Πρόκειται για μια πράξη αντίδρασης απέναντι στην συμβατική διαδικασία της αφομοίωσης μονοδιάστατων πληροφοριών μέσω του βιβλίου. Η διαδικασία παραγωγής των έργων του Ντόνεφ περνάει από τρία διαδοχικά στάδια. Αρχικά, ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε συλλέκτη, ψάχνοντας σε βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία και παζάρια σπάνια συγγράμματα. Εγκυκλοπαίδιες, αλμανάκ, εικονογραφημένες εκδόσεις, ό,τι βρεθεί στα χέρια του και του κεντρίσει το ενδιαφέρον, πρόκειται να γίνει η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηθεί το έργο του.
Ύστερα από μια προσεκτική διαλογή του υλικού του, ο Ντόνεφ αποσπά ολόκληρες σελίδες από τα βιβλία, τις αναπροσαρμόζει και τις κολλάει επάνω στον καμβά. Οι σελίδες παύουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες της αλληλουχίας του βιβλίου και δημιουργούν την βάση για το έργο του καλλιτέχνη.
Στη συνέχεια ο Ντόνεφ χρησιμοποιώντας σινική μελάνη και πένα, ξεκινά να σχεδιάζει εμπλουτίζοντας τις εικόνες και τα περιθώρια στις σελίδες, εξελίσσοντάς τες σε πιο σύνθετες αναπαραστάσεις. Συχνά εμπνέεται από μία λεπτομέρεια που υπάρχει ήδη στην εικονογράφηση και από αυτήν ξεκινά ένα πολύπλοκο σχέδιο σε μία πορεία που θυμίζει αυτόματη γραφή. Η επιλογή της σινικής μελάνης δεν είναι τυχαία καθώς στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για το τύπωμα των βιβλίων. Ο Ντόνεφ χρησιμοποιεί το έντυπο μέσο σα βάση για την προσωπική του αφήγηση, η οποία είτε συνεχίζει είτε εντείνει ή αλλάζει τις ήδη υπάρχουσες φόρμες. Με το να καθιστά μη αναγνώσιμο το περιεχόμενο της σελίδας, αφαιρεί την κύρια ιδιότητα του βιβλίου και εξυψώνει το περιεχόμενο του μεταλάσσοντάς το σε τέχνη.
Στην έκθεση δεσπόζει ένα έργο μήκους οκτώ μέτρων το οποίο ο καλλιτέχνης χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρώσει (2010-2012).
* H γκαλερί The Breeder βρίσκεται στην οδό Ιάσωνος 45, στην Ομόνοια. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενεί τα έργα του Αντώνη Ντόνεφ ως τις 3 Νοεμβρίου.

No comments: