Tuesday, May 1, 2012

Διαθήκη 120 εκατ. ευρώ άφησε ο διάσημος ζωγράφος Λούσιαν Φρόιντ


Αυτοπροσωπογραφία του Λούσιαν Φρόιντ ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 88 ετών

Ο μεγάλος ζωγράφος Λούσιαν Φρόιντ άφησε στη διαθήκη του περιουσία 96 εκατομμυρίων λιρών, ή 120 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει αφήσει πίσω του βρετανός καλλιτέχνης. Πολλά από τα παιδιά του, όμως, μάλλον δεν θα έμειναν ικανοποιημένα. Ο Φρόιντ, εγγονός του ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ, πέθανε τον περασμένο Ιούλιο σε ηλικία 88 ετών. Είχε ήδη αναγνωριστεί ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους πορτρέτων, με θέματα από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι το μοντέλο Κέιτ Μος.

Το 2008, το έργο του Φρόιντ με τίτλο «Benefits Supervisor Sleeping», το πορτρέτο μια γυμνής παχύσαρκης γυναίκας που κοιμάται σε έναν καναπέ, πουλήθηκε από τον Οίκο Christies στο ποσό των 33,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ρεκόρ για έργο ζωγράφου που βρισκόταν εν ζωή. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday, ο ζωγράφος άφησε μια μονοκατοικία και 2,5 εκατ. λίρες στον επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Ντέιβιντ Ντόσον, ο οποίος εικονίζεται στον μισοτελειωμένο πίνακα Portait of the Hound, μαζί με το κατοικίδιο του Φρόιντ, Eλι.

Το υπόλοιπο της περιουσίας του Φρόιντ κληροδοτείται στη δικηγόρο του Ντιάνα Ρόστρον και μία από τις κόρες του, τη Ρόουζ Πίαρς. Οι δύο γυναίκες κατονομάζονται ως διαχειρίστριες της διαθήκης και θα φροντίσουν για την καταστροφή προσωπικών αντικειμένων του ζωγράφου σύμφωνα με τις επιθυμίες που είχε εκφράσει εν ζωή.

Ο Φρόιντ είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τουλάχιστον 14 παιδιά, από τα οποία τα δύο με την πρώτη του σύζυγο και τα υπόλοιπα με διάφορες ερωμένες. Φημολογείται πάντως ότι ο πραγματικός αριθμός των απογόνων του ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

No comments: