Wednesday, April 27, 2011

Χέλμουτ Μίντεντορφ, ο κόσμος αλλιώς

Η νέα σοδειά του Γερμανού καλλιτέχνη

  • Της Νελλης Aμπραβανελ, Η Καθημερινή, 27/4/2011
ΕΚΘΕΣΗ. Στην έκθεση του Χέλμουτ Μίντεντορφ στην γκαλερί Κορωναίου, οι αναφορές στην Ιστορία της Τέχνης είναι πολλές. Για τους γνώστες του είδους, γίνονται αναγνωρίσιμες πιο εύκολα, ενίοτε χαρίζοντας και μια απρόσμενη δόση χιούμορ, όπως όταν η λυγερή πλην μεγάλη σε ηλικία Βίβιεν Ουέστγουντ παραπέμπει στο περίφημο γυμνό του Ντισάν «που κατεβαίνει σκάλες»... Για τους μη «διαβασμένους», πάλι, αυτή η καινούργια σειρά έργων του Γερμανού καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται πολλά χρόνια μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, αποτελεί μια ευχάριστα επιμορφωτική εμπειρία. Ειδικά όταν βρίσκεται εκεί ο ίδιος ο Μίντεντορφ, προσφέροντας τις δικές του «υποσημειώσεις»...

  • Το κολάζ από παλιά
Το κολάζ είναι μια τεχνική που χαρακτηρίζει το έργο του Μίντεντορφ ήδη από τη δεκαετία του '80. Θυμάστε την έκθεσή του «Over the Under the Over» στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, πριν από δύο χρόνια;
Σε ελεύθερη μετάφραση, ο τίτλος μάλλον θα ακουγόταν κάπως έτσι: «Από πάνω από το κάτω από το πάνω»... «Κολάζ δηλαδή», παρεμβαίνει ο Χέλμουτ Μίντεντορφ. «Ο κόσμος που μας περιβάλλει αποτελείται βασικά από πολλά κομμάτια.
»Οταν π.χ. ανοίγεις την εφημερίδα, με τις μεμονωμένες ειδήσεις και τις διαφημίσεις, ουσιαστικά βλέπεις ένα κολάζ. Το Ιντερνετ είναι ένα κολάζ από μόνο του. Αυτή είναι η ζωή μας και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Δεν είναι τυχαίο που το κολάζ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα».

Η έκθεση στην Γκαλερί Κορωναίου συνεχίζει με έργα μεγάλων διαστάσεων (στο κέντρο ξεχωρίζουν οι «τέσσερις εποχές«), που αποτελούν μια πιο «πειραματική δουλειά, η οποία έχει να κάνει περισσότερο με ένα ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της αφηρημένης τέχνης». «Δεν μπορείς να μην παίξεις με την τύχη», λέει. «Και αυτό μου αρέσει.
»Ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις ακριβώς το αποτέλεσμα. Τελικά, όμως, με την εμπειρία, οι εκπλήξεις είναι ελάχιστες».
Στις 15 Απριλίου εγκαινιάστηκε άλλη μια έκθεση στην οποία συμμετέχει ο Μίντεντορφ με παλαιότερα έργα του. Πρόκειται για την ομαδική έκθεση «The Last Grand Tour», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, επιμέλεια της Τζέσικα Μόργκαν, επιμελήτριας της αγγλικής Tate Modern.
  • Μιλάει για τη δουλειά του
Ο Χέλμουτ Μίντεντορφ πρόκειται να μιλήσει στο πλαίσιο των διαλέξεων που συνδέονται με την έκθεση (www.cycladic.gr). Μην το χάσετε. Οχι μόνο για την ευθύτητα του λόγου που τον χαρακτηρίζει, αλλά και γιατί ο ίδιος επιμένει ότι το κοινό «βλέπει μόνο ό,τι γνωρίζει. Πολλοί καλλιτέχνες μισούν να μιλούν για τη δουλειά τους. Πολλοί αρνούνται. Κι αυτό είναι άσχημο. Ενα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθεις ως καλλιτέχνης είναι να μιλάς για τη δουλειά σου. Περιέργως, οι Αμερικάνοι είναι πολύ καλύτεροι σε αυτό από τους Ευρωπαίους. Ο Μπρετόν έλεγε ότι πρέπει συνεχώς να φροντίζεις να μαθαίνεις για ένα έργο σύγχρονης τέχνης. Μόνον έτσι προσεγγίζει την ολοκλήρωσή του...».
Γκαλερί Κορωναίου, έως 21/5 (Δημοφώντος 30 και Θορικίων).

No comments: