Thursday, May 14, 2009

Βραβείο στο Λαογραφικό της Λάρισας

  • Τιμάται για την πολύχρονη προσφορά του, την Κυριακή, σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη

ΒΡΑΒΕΥΣΗ. Την Κυριακή το βράδυ θα τιμηθεί για την 35χρονη πορεία και προσφορά του στη διάσωση και την προβολή του λαϊκού πολιτισμού. Ομως, παρ’ όλα αυτά, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας παραμένει κλειστό, ενώ βρίσκεται ήδη στο νέο κτίριο που αποπερατώθηκε το 2008 και έχουν μεταφερθεί εκεί οι πολύτιμοι θησαυροί και τα εκθέματά του, αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για τη λειτουργία του. «Η μουσειολογική μελέτη έμεινε στη μέση και περιμένουμε χρήματα για την ολοκλήρωσή της και για προσωπικό», λέει στην Κ» η επί τριάντα χρόνια διευθύντρια του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αρχαιολόγος και λαογράφος Λένα Γουργιώτη. «Αυτό είναι το τραγελαφικό. Από τη μία δεν έχουμε μουσείο κι από την άλλη περιμένουμε βράβευση», συμπληρώνει και μας εξηγεί για την μπερδεμένη κατάσταση που υπάρχει στο υπουργείο Πολιτισμού σε ό,τι αφορά το τοπίο των μουσείων του νεότερου πολιτισμού. «Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι μουσεία και ποια ιδιωτικές συλλογές», λέει η κ. Γουργιώτη.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974, από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από την περιοχή, που αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και να διασώσουν λαογραφικό και ιστορικό υλικό από την παράδοση της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Δύο από τους ανθρώπους που το στήριξαν εξ αρχής ήταν ο χημικός και συλλέκτης Γεώργιος Γουργιώτης και η σύζυγός του Λένα. Στην αρχή το μουσείο στεγάστηκε σε αίθουσα του δημαρχείου, με τον τίτλο «Λαογραφική Εταιρεία» και το 1983 στεγάστηκε σε μισθωμένο κτίριο στο κέντρο της Λάρισας. Οι συλλογές του ήδη αριθμούν 20 χιλ. αντικείμενα, τα περισσότερα, δε ανάγονται στον 19ο και τον 20ό αι. και εικονογραφούν την πολιτισμική ταυτότητα και παράδοση της περιοχής. Το Μουσείο διαθέτει αντικείμενα υφαντικής, κεντητικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, ενδυμασίας, αργυροχοΐας και εκκλησιαστικής λατρείας.

Την Κυριακή το βράδυ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στις 7.30 μ.μ., θα τιμηθεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας για την προσφορά και την πορεία του από το 1974. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γεώργιος Αντωνακόπουλος και η καθηγήτρια Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου. Εν τω μεταξύ, για να επαναλειτουργήσει χρειάζεται άμεσα 500 χιλ. ευρώ... Μέχρι στιγμής, το Μουσείο βασίζεται σε προσφορές, όπως αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, ύψους 230 χιλ. ευρώ.

  • Της Ολγας Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/5/2009

No comments: