Monday, August 25, 2008

Τα μυστικά υλικά της «σούπας» Γουόρχολ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Της ΑΛΙΝΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία / 2 - 16/08/2008

Αντι Γουόρχολ ίσον κονσέρβες τοματόσουπας Κάμπελ και παραποιημένες φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε. Το όνομα του καλλιτέχνη-συμβόλου της ποπ αρτ έχει γίνει συνώνυμο με δύο από τα γνωστότερα έργα του 20ού αιώνα. Ωστόσο, μία έκθεση, που θα ανοίξει το φθινόπωρο στη Χέιγουαρντ Γκάλερι του Λονδίνου, φιλοδοξεί να μας δείξει ότι ο Γουόρχολ ήταν πολλά περισσότερα.

Πολαρόιντ του 1977 με τη Λάιζα Μινέλι, που ο Γουόρχολ τράβηξε όταν η τραγουδίστρια έγινε μέλος του κύκλου του. Τη χρησιμοποίησε για βάση μεταξοτυπίας και ελαιογραφίας
Με το σύνθημα «όλα είναι όμορφα» καταπιάστηκε σχεδόν με όλα τα μέσα, τα οποία θεωρούσε ισάξια, τολμώντας να ανατρέψει τα όρια της τέχνης. Παρόλο που είναι γνωστός για τους πίνακές του, έδινε την ίδια σημασία στις μεταξοτυπίες, τα εξώφυλλα και τα τηλεοπτικά του προγράμματα. Ταινίες, βίντεο, δοκιμαστικά, τηλεοπτικά προγράμματα, φωτογραφίες, σχέδια, εγκαταστάσεις, εξώφυλλα περιοδικών και δίσκων, αρχειακό υλικό, έχουν συγκεντρωθεί για την έκθεση της Χέιγουαρντ, που θα επιχειρήσει να μας βάλει στον περίεργο κόσμο του καλλιτέχνη που άλλαξε την ποπ κουλτούρα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

«Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε το έργο του Αντι Γουόρχολ, σκεφτείτε ξανά», λέει ο διευθυντής της Χέιγουαρντ, Ραλφ Ρούγκοφ. «Βάζοντάς μας στο μυαλό του καλλιτέχνη, η έκθεση μας κάνει να δούμε με νέα ματιά τα οικεία σύμβολα της ποπ αρτ, όπως είναι η Μέριλιν Μονρόε και οι κονσέρβες σούπας Κάμπελ, ενώ μας εισάγει σε έναν καινούργιο κόσμο από καταπληκτικές εικόνες».

Η έκθεση ξεκίνησε από το Stedelijk Museum στο Αμστερνταμ τον περασμένο Οκτώβριο, όπου προσέλκυσε αριθμό-ρεκόρ επισκεπτών, ενώ τώρα βρίσκεται στο Moderna Museet της Στοκχόλμης, το μουσείο που πριν από ακριβώς 40 χρόνια φιλοξένησε την πρώτη μεγάλη έκθεση του Γουόρχολ στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται τα βίντεο, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές του παραγωγές. Τα πλέον γνωστά του έργα, όπως οι σούπες Κάμπελ και οι παραποιημένες φωτογραφίες των λουλουδιών της Πατρίσια Κόλφιλντ, έργα που τα έχουμε δει τόσες φορές που έχουμε σταματήσει να τα σκεφτόμαστε, παρουσιάζονται δίπλα σε λιγότερο διάσημα, βάζοντάς τα σε ένα καινούργιο πλαίσιο. Σε μία από τις ειδικά σχεδιασμένες αίθουσες θα προβάλλονται συγχρόνως όλα τα επεισόδια από τις τηλεοπτικές του σειρές από τη δεκαετία του '80 «Fashion», «Andy Warhol's TV» και «Andy Warhol's Fifteen Minutes». Τα προγράμματα, συνήθως συνεντεύξεις από διασημότητες ή επίδοξες διασημότητες, είναι προάγγελοι της σημερινής τηλεόρασης, με την εμμονή στα εφήμερα σελέμπριτι, όπως εξηγεί η επιμελήτρια Ιβα Μέγιερ-Χέρμαν στην «Γκάρντιαν». Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ήταν ο πρώτος που μίλησε για τη «δόξα των 15 λεπτών».

«Αυτοπροσωπογραφία με κρανίο», πολαρόιντ του 1977. Ο Γουόρχολ είχε στην κατοχή του ένα κρανίο για πολλά έργα
Θα προβάλλεται επίσης μία ακόμα από τις ταινίες του, το «Outer and Inner Space» (1965) - δύο οθόνες δείχνουν ταυτόχρονα δύο λήψεις της μούσας του Εντι Σέτζγουικ: οι δύο λήψεις δείχνουν τη Σέτζγουικ να μιλάει στην κάμερα, ενώ οι άλλες δύο τη δείχνουν ταυτόχρονα να σχολιάζει πώς βλέπει τον εαυτό της στην οθόνη. Σχεδόν πάντα ο Γουόρχολ κυκλοφορούσε με κάμερα ή μαγνητόφωνο - ένα από τα εκθέματα είναι οι κασέτες-ημερολόγιο γύρω από τη ζωή στο θρυλικό «Factory». Οι επισκέπτες θα έχουν ακόμα την ευκαιρία να δουν μία από τις περίφημες «κάψουλες χρόνου» του καλλιτέχνη, τα εκατοντάδες κουτιά στα οποία μάζευε διάφορα από τα αντικείμενα που αγόραζε και συνέλεγε με μανία, σαν ντοκουμέντο της ζωής του.

Κοινό σημείο σε όλο το έργο του, σύμφωνα με τη Μέγιερ-Χέρμαν, είναι το επιφανειακό που γίνεται ουσιαστικό. «Ο Αντι Γουόρχολ αναρωτήθηκε κάποτε πώς θα ήταν αν ένας καθρέφτης αντανακλούσε έναν άλλο. Είχε πει ότι όλα όσα θέλουμε να μάθουμε φαίνονται στην επιφάνεια του ίδιου και των έργων του. Νόμιζα ότι έπρεπε να βλέπω πίσω από την επιφάνεια, αλλά κατάλαβα ότι αυτό που έψαχνα δεν είναι πίσω αλλά μπροστά τους. Οι επιφάνειες του Γουόρχολ αντανακλούν τον κόσμο, τα έργα του αφορούν εσένα κι εμένα».

**Η έκθεση «Andy Warhol: Other Voices, Other Rooms» («Αντι Γουόρχολ: Αλλες φωνές, άλλα δωμάτια») στη Χέιγουαρντ του Λονδίνου θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2008 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2009. *

No comments: