Wednesday, October 24, 2007

Πέθανε ο Αμερικανός ζωγράφος Ρ. Μ. Κιτάζ



Η σχεδιαστική του ικανότητα ήταν απαράμιλλη. Οι κριτικοί τον συνέκριναν με τον Ντεγκά. Ο Ρόναλντ Μπρούκς Κιτάζ (γνωστός ως R.B. Kitaj) έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 75 ετών. Αμερικανός ζωγράφος, ο οποίος υιοθέτησε από μικρή ηλικία την Αγγλία σαν μόνιμη βάση του, ο εβραϊκής καταγωγής Κιτάζ σπούδασε στη Βιέννη (1951-54) και στην Οξφόρδη (1957-59).
Το 1960 γράφτηκε στο Βασιλικό Kολέγιο Τέχνης του Λονδίνου (RCA). Εκεί συναντήθηκε με τον Ντέιβιντ Χόκνει με τον οποίο συνδέθηκε στενά· ο ένας άσκησε σημαντική επίδραση στον άλλο. Γρήγορα αναδείχθηκε σε μία από τις κεντρικές φιγούρες της ποπ εικαστικής σκηνής του Λονδίνου. Οι πίνακές του είναι κυρίως εικονοκλαστικοί και πλούσιοι σε λογοτεχνικές και άλλες νοητικές συνδηλώσεις και αναφορές, ενώ το ύφος του αντλεί αναμφισβήτητα πολλά στοιχεία από την εικονιστική παράδοση της δυτικής τέχνης και ειδικότερα από τον Ντεγκά και τον Ματίς. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μία σειρά από αξιόλογα σχέδια και μεγάλης συχνά κλίμακας έργα σε παστέλ.
R. B. Kitaj. (American, born 1932). The Ohio Gang. 1964. Oil and graphite on canvas, 6' 1/8" x 6' 1/4" (183.1 x 183.5 cm). Philip Johnson Fund. © 2007 R. B. Kitaj

Οι γονείς του ήταν άθεοι, αλλά ο ίδιος ανέπτυξε ενδιαφέρον για του ιουδαϊσμό κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο. Προβληματικές υπήρξαν οι σχέσεις του με τον Τύπο και την κριτική. Οταν η δεύτερη γυναίκα του πέθανε ξαφνικά στα 46 της χρόνια από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο κατηγόρησε τους κριτικούς για το θάνατό της.

No comments: