Monday, April 30, 2007

Ένας επιπλοποιός... καλλιτέχνης

Είναι σαν να μην έχει φύγει από κοντά μας. Η απουσία του όμως μας κοστίζει ήδη τόσο πολύ!». Μ αυτές τις αντιφατικές και συναισθηματικά φορτισμένες προτάσεις, περιγράφουν οι συνεργάτες του μεγάλου αρχιτέκτονα-ντιζάινερ Βίκο Ματζιστρέτι τον χαμό του. Το πρωί της 19ης του περασμένου Σεπτέμβρη (2006) το σύγχρονο ιταλικό ντιζάιν, γνωστό και σαν το θαύμα του bel design, έχασε ένα σημαντικό του μέλος: τον Βίκο Ματζιστρέτι.

Ο Βίκο Ματζιστρέτι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1920 και για περισσότερο από μισό αιώνα εργάστηκε πάνω στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό αντικειμένων και επίπλων με τον ενθουσιασμό που είχε όταν ανέλαβε το πρώτο του έργο. Μόλις αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του Μιλάνου και από τη Βασιλική Σχολή Καλών Τεχνών του Λονδίνου, εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του αρχιτεκτονικού γραφείου του πατέρα του και μαζί κατέκτησαν πολλά βραβεία και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Το 1960 ξεκίνησε να σχεδιάζει έπιπλα που προορίζονταν για βιομηχανική παραγωγή, αρχής γενομένης από την πρώτη πλαστική καρέκλα. Ηταν τόσο καινοτομική η πρότασή του όμως που έπρεπε να περιμένει έξι ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να τη δει τελικά να παράγεται. Οι περισσότερες δημιουργίες του βρίσκονται στα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονου ντιζάιν ανά την υφήλιο, ενώ δώδεκα από αυτές αποτελούν μόνιμα εκθέματα στο MoMA της Νέας Υόρκης. Ενδεικτικό της διαχρονικότητας του Ματζιστρέτι είναι το γεγονός ότι ποσοστό 80% από τα 120 έπιπλα και αντικείμενα που υπέγραψε, βρίσκεται ακόμη στην παραγωγή... (η συνέχεια στις ΕΙΚΟΝΕΣ)

No comments: