Tuesday, September 30, 2008

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας: 65χρονη αρχιτεκτονική πορεία


Δημοτικά σχολεία Σαντορίνης (έργο του Κ. Δεκαβάλλα)
Αφιερωμένη στο έργο του αρχιτέκτονα - πολεοδόμου, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Με τίτλο «Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας - από τη μεγάλη κλίμακα στη μικρή» περιλαμβάνει μελέτες και έργα του από το 1942 μέχρι σήμερα. Στα έργα του Κ. Δεκαβάλλα διακρίνεται η ευαισθησία για τη «βιοκλιματική αρχιτεκτονική» και την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον. Στη μακρόχρονη αρχιτεκτονική του διαδρομή, τον απασχόλησε η διάσωση του υπάρχοντος οικοδομικού πλούτου, η ένταξη νέων χρήσεων σε παλιά κτίρια και η οργανική ενσωμάτωση εικαστικών τεχνών στην αρχιτεκτονική. Σε πολλά κτίριά του συνεργάστηκε με εικαστικούς δημιουργούς (Μ. Κατζουράκης, Γ. Μόραλης, Π. Πρέκας κ.ά.).

Ο Κ. Δεκαβάλλας ασχολήθηκε από τη μεγάλη κλίμακα της αρχιτεκτονικής (πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες) μέχρι και τη μικρότερη (έπιπλα - αντικείμενα), δίνοντας το στίγμα του στη νεοελληνική αρχιτεκτονική του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος, με πρόλογο του Αγγελου Δεληβορριά και κείμενα των Σάββα Κονταράτου και Κ. Δεκαβάλλα.

5 comments:

Antoine said...

Γεμίζει ο χειμώνας εκθέσεις!

Είδα τον Τιτσιάνο στο Κυκλαδικής! Εντάξει, μικρή αλλά ενδιαφέρουσα έκθεση.

Χαιρετώ!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Antoine, χαίρε!
"Μικρή" μεν αλλά άκρως ενδιαφέρουσα. Αλλά, από το ολότελα, καλή είναι και η Παναγιώταινα, που λένε στο χωριό...
Πράγματι γεμίζει ο χειμώνας χρώματα, αλλά εγώ με τις τόσες υποχρεώσεις μου δεν μπορώ πλέον να τις επισκέπτομαι. Κάποτε δεν άφηνα καμιά αίθουσα στην Αθήνα.

Antoine said...

Τι να πω που πρέπει να κάνω ολόκληρο ταξίδι για τις εκθέσεις ο κακομοίρης :(... ευτυχώς που ήταν και η Madonna και μαζί μ' αυτήν έχωσα και άλλα στο πρόγραμμα διακοπών "Athens - September 2008". Χαχα!

Χαιρετώ και πάλι!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Άντε, το μαρτύρησες! Τουλάχιστον έμεινες ευχαριστημένος; Νομίζω [παρότι εγώ δεν τρελαίνομαι...] ότι είναι μοναδική! Θα την βλέπανε διάφορες ντόπιες καρακάξες και θα πάθανε τραμπάκουλο. Στα πενήντα της, βρε παιδί μου, και να χοροπηδάει σαν πιτσιρίκα;

Antoine said...

Τα λέει όλα το ποστ που φτιάξαμε στη Χουακίνα!
Θεά... νομίζω ότι οι δικές δεν πρέπει καν να ξαναεμφανιστούν στη σκηνή!

Δε μετάνιωσα φυσικά που πλήρωσα αδρά για την απολαύσω! Και θα ξαναπληρώσω, αν μας έρθει πάλι! Έκανε ένα εκπληκτικό 2ωρο σόου. Χόρευε, τραγουδούσε... γι'αυτό και είναι 1η εδώ και... 30 χρόνια!