Wednesday, September 17, 2008

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΙΣΩ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2008

Εξι μήνες αργότερα θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης που είχε εξαγγείλει γι' αυτόν τον Σεπτέμβριο ο Μιχάλης Λιάπης. Τώρα υπόσχεται μεγάλη γιορτή τον προσεχή Φεβρουάριο-Μάρτιο, αφού προηγηθεί διεθνής προβολή των εγκαινίων με εκδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (και στο Λονδίνο), συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ.

Σε αναζήτηση της αρχής που θα διέπει την έκθεση των αρχαϊκών γλυπτών είναι η επιτροπή του νέου Μουσείου Ακρόπολης
Κατά τα άλλα ο υπουργός περιηγήθηκε χθες το πρωί στους υπό προετοιμασία εκθεσιακούς χώρους. Πληροφορήθηκε ότι τους πρώτους επισήμους θα υποδέχεται στην πόρτα του μουσείου μια παχουλή «Γλαύκα» του 6ου αι. π.Χ., ένα αναθηματικό γλυπτό της Αθηνάς από την Ακρόπολη. Στη συνέχεια ο υπουργός είδε ιδίοις όμμασι τη δυσκολία στησίματος των αρχαίων. Ιδίως στην αίθουσα των αρχαϊκών όπου επικρατεί ακόμη «αναστάτωση». Μπορεί κανείς να θαυμάζει για πρώτη φορά τα γλυπτά απ' όλες τις πλευρές (στο παλιό μουσείο ήταν με την πλάτη στον τοίχο), αλλά είναι φανερό πως δεν έχουν λυθεί πολλά άλλα προβλήματα και κυρίως δεν έχουν κωδικοποιηθεί οι αρχές επί τη βάσει των οποίων θα γίνει η παρουσίασή τους. Για να μη μοιάζουν οι διάσημες Κόρες και τα άλλα αναθηματικά γλυπτά ατάκτως ερριμμένα ή να προβάλλουν σαν τοσοδούλικες μινιατούρες από ψηλά, από το εσωτερικό «μπαλόνι» του ορόφου.

«Δεν έχουν πάρει ακόμη τη θέση τους», σπεύδουν να ενημερώσουν τον υπουργό τόσο ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ Δημήτρης Παντερμαλής, όσο και ο έφορος Ακρόπολης Αλ. Μάντης. Εξάλλου, η έρευνα για την ταύτιση κάποιων αρχαίων θραυσμάτων με τα υπό έκθεση έργα συνεχίζεται. Υπάρχουν αγάλματα που συνδέονται για πρώτη φορά με τις αυθεντικές βάσεις τους, όπως συμβαίνει με την Κόρη του Αντήνορα, την Αθηνά Αγγελίτου (έργα του Ευήνορα) και έναν Κούρο. Επίσης πρόκειται να αντικατασταθούν με νέες κάποιες από τις παλιές βάσεις του 19ου αιώνα και πάντως γίνεται ειδική μελέτη για τη βάση κάθε αγάλματος χωριστά. Εργο που απαιτεί χρόνο και περίσκεψη.

Οι άνθρωποι του μουσείου μάς θύμισαν πως εκτός από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά (π.χ. του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες από το Ερέχθειο, τα πώρινα Αετώματα του Εκατόμπεδου)μ η έκθεση των οποίων αποτελούσε στοιχείο της μελέτης του κτιρίου, για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει έντονος προβληματισμός στην αρμόδια επιτροπή. Γι' αυτό δεν έχει καταλήξει στη μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη, η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί προκειμένου να εισαχθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ πριν υλοποιηθεί.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών», επαναλάμβαναν χθες οι αρχαιολόγοι. Ξεκαθάριζαν ακόμα ότι στα εγκαίνια δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση της ανασκαφής (στο υπόγειο), καθώς χρειάζεται σύνθετη αντιμετώπιση και συντήρηση πλήθους κινητών ευρημάτων που βρέθηκαν στα σκάμματα του μουσείου και του σταθμού του μετρό.

Είναι πάντως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι άρχισε να στήνεται η αίθουσα του Παρθενώνα. Εχει αρχίσει η αντικατάσταση των γύψινων αντιγράφων με τα αυθεντικά γλυπτά. Χθες έγινε επίδειξη στον Μιχάλη Λιάπη με τι προσοχή και ακρίβεια χιλιοστού παίρνει τη θέση του κάθε λίθος της ζωφόρου. Του έδειξαν, επίσης, πώς ένα απλό θραύσμα αναγνωρίστηκε ανάμεσα σε χιλιάδες κομμάτια που στοιβάζονται στις αποθήκες της Ακρόπολης και βρήκε τώρα τη θέση του στη ζωφόρο. Είναι ένα κομμάτι που απεικονίζει το πόδι αλόγου. Η έρευνα αυτή θα συνεχιστεί και μετά τα εγκαίνια του μουσείου.

Ο υπουργός Πολιτισμού με την επίσκεψή του θέλησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους δύσκολους αυτούς καιρούς για την κυβέρνηση. Μια «φυγή» από τα απόνερα των σκανδάλων. Ανακοίνωσε με την ευκαιρία την κατάθεση δύο νομοσχεδίων στη Βουλή. Το ένα για τη νομική υπόσταση του εν λόγω μουσείου (το κατέθεσε χθες) και το άλλο (θα κατατεθεί εν καιρώ) για τον κινηματογράφο.

Πρόσθεσε ότι σε τροπολογία προτίθεται να αλλάξει χρήση το κλειστό γκαράζ του μουσείου, το οποίο θα μετατραπεί σε αρχαιολογική αποθήκη για τα ευρήματα του μετρό (σήμερα σε κοντέινερ). Ετσι, θα μπορούν να παρκάρουν στους εξωτερικούς χώρους του οικοπέδου 26 μικρά Ι.Χ. Για τα πούλμαν προβλέπεται προσωρινή στάθμευση αποβίβασης των επισκεπτών στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου. *


Διαγωνισμός για τα εγκαίνια. Ανεπιθύμητη η αρχαιοπρέπεια!

Δ. Παπαϊωάννου: προσφέρει εθελοντικά μερικές ιδέες για την τελετή
Το υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε ήδη χθες διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση της γιορτής, σύμφωνα με την «πρακτική όλων των μεγάλων μουσείων, και ονειρεύεται ανάλογη προβολή με εκείνη της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Εχει εξασφαλίσει, όπως τόνισε και ο Μιχάλης Λιάπης, ειδικό κονδύλι από τον Γ. Αλογοσκούφη. Στην τελετή των εγκαινίων προγραμματίζονται χάπενινγκ, όπου «θα προσφέρει εθελοντικά μερικές ιδέες και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου» σε μια «άτυπη συνεργασία με το μουσείο», είπε χθες ο κ. Λιάπης. Θα έχει διάρκεια 45 λεπτά και θα την απολαύσουν 1.000 καλεσμένοι, όπως περιγράφεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα δρώμενα «θα πρέπει να είναι σύγχρονα, καθόλου αρχαιοπρεπή», ο φωτισμός «εντυπωσιακός, να καλύπτει όλο τον χώρο, να περιλαμβάνει φωτιστικά σώματα υψηλού σχεδιασμού, κινούμενους θεατρικούς προβολείς, λέιζερ, οπτικές ίνες», η μουσική «πρωτότυπη, σε ζωντανή εκτέλεση, με ένα εξελιγμένο σύστημα ήχου, που θα δημιουργεί ένα τέλειο ηχητικό περιβάλλον». Οσο για την «κοπή της κορδέλας», πρέπει να είναι «ευρηματική, πρωτότυπη διαδικασία» και «να αποτελεί στοιχείο του συνολικότερου κόνσεπτ».

* Η προθεσμία λήγει στις 3 Νοεμβρίου.

No comments: