Wednesday, September 24, 2008

Ελληνίδες καλλιτέχνιδες στην Μπιενάλε Γυαλιού

Φωτογραφία
Εργο της Λέας Ρουσοπούλου
Τέσσερα χρόνια μετράει ήδη η Μπιενάλε Γυαλιού του Μπόρνχολμ, νησί της Δανίας όπου η καλλιτεχνική δημιουργία με γυαλί είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη. Σήμερα υπάρχουν στο νησί 11 εργαστήρια γυαλιού, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά πολύ στη Σχολή Καλών Τεχνών για Γυαλί η οποία δημιουργήθηκε το 1998. Πενήντα καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται στο νησί. Επιπλέον, από το 1993 λειτουργεί στο νησί ένα μουσείο που από το 2003 επεκτάθηκε σε έναν τριώροφο χώρο εκθέσεων 4.000 τ.μ. Η μόνιμη συλλογή επικεντρώνεται σε έργα δανών καλλιτεχνών, ενώ οι περιοδικές εκθέσεις είναι κατά το πλείστον διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η εφετινή Μπιενάλε Γυαλιού του Μπόρνχολμ εγκαινιάστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 19 Οκτωβρίου. Η διοργάνωση χωρίζεται σε τρεις εκθέσεις. Η πρώτη είναι αφιερωμένη σε ευρωπαίους καθιερωμένους καλλιτέχνες και από την Ελλάδα συμμετέχει η Λέα Ρουσοπούλου. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη σε νέους ευρωπαίους καλλιτέχνες και συμμετέχει από την Ελλάδα η Μιχαέλα Θεοδωρακάκου . Η τρίτη είναι αφιερωμένη σε ευρωπαίους δημιουργούς οι οποίοι ασχολούνται με το ντιζάιν. Για την επιλογή των καλλιτεχνών οι διοργανωτές όρισαν έναν επίτροπο από κάθε χώρα που συμμετέχει στην Μπιενάλε, ο οποίος με τη σειρά του επέλεξε τους καλλιτέχνες για κάθε επί μέρους τμήμα των εκθέσεων. Στην Ελλάδα επίτροπος ορίστηκε το Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλα με τις εκθέσεις διοργανώνεται ένα συνέδριο όπου εξέχοντες προσκεκλημένοι θα δώσουν διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν εργαστήρια στα οποία καλούνται να λάβουν μέρος δύο φοιτητές από καθεμία από τις 30 χώρες που εκπροσωπούνται στην Μπιενάλε.

ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: