Tuesday, September 16, 2008

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο


Εξι εκατ. ευρώ θα στοιχίσει η διαφημιστική καμπάνια του μουσείου στο εξωτερικό, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία «στενάζει» από την υποχρηματοδότηση!

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το νομικό καθεστώς του νέου Μουσείου Ακρόπολης, όπως δήλωσε ο Μιχ. Λιάπης, σε χτεσινή του ξενάγηση στο μουσείο. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τη μεθεπομένη στην ολομέλεια.

«Ενα σύγχρονο μουσείο, πρωτοποριακό, όπως αυτό, χρειάζεται να είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό και ευέλικτο. Ελπίζω και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη λογική που περιγράφει το νομοσχέδιο, έξω από ιδεολογικές αγκυλώσεις», είπε ο υπουργός.

Ουσιαστικά, όμως, το νομοσχέδιο αποκόπτει το μουσείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο όνομα της οικονομικής «ευελιξίας» και της διοικητικής «αυτοτέλειας», που οδηγεί κατευθείαν στην εμπορευματοποίησή του. Η νομική μορφή του ως ΝΠΔΔ δεν καθησυχάζει, γιατί - όπως σημειώνει ο Σύλλογος των Αρχαιολόγων, που εξαρχής απέρριψε το νομοσχέδιο - κινείται στην «γκρίζα ζώνη» του δημόσιου τομέα. Οπως σημείωσε ο υπουργός κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, δεν επιλέχθηκε κατευθείαν το ΝΠΙΔ, διότι... η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για «κρατικά» μουσεία με τη μορφή ΝΠΙΔ. Ουσιαστικά, επειδή φοβούνται μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Το ΚΚΕ απέρριψε το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Σε ημερίδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ιούλης), η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά εξέφρασε την «αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς», τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο ουσιαστικά περνά μια μορφή ιδιωτικοποίησης, αποδεσμεύοντας το νέο μουσείο από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ το ξεκόβει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την "πηγή", δηλαδή, όπου βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα και δίνουν τις ιστορικές πληροφορίες». Κατήγγειλε τις «τεράστιες ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν στρατιές συμβασιούχων, κρατώντας με την πολιτική τους σε μακρόχρονη εργασιακή ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους» και υπογράμμισε την ανάγκη για κατάργηση όλων των διατάξεων που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρ' όλ' αυτά το ΥΠΠΟ εξακολουθεί να προκαλεί το λαό και τους εργαζόμενους στην πολιτιστική κληρονομιά. Οπως ανήγγειλε χτες ο υπουργός, «ήδη προχώρησε ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την προβολή των εγκαινίων του μουσείου, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ»! Αυτή η προκλητικά γαλαντόμα προπαγανδιστική καμπάνια του ΥΠΠΟ περιλαμβάνει εκδηλώσεις στο εξωτερικό για την προβολή του μουσείου, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία «στενάζει» από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση!

Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του 2009, ενώ, στις 24/9, σε συνεργασία με την Ιταλία, εγκαινιάζεται έκθεση με τίτλο «Νόστοι», με 74 επαναπατρισθείσες αρχαιότητες από διάφορα μουσεία των ΗΠΑ.


No comments: