Tuesday, September 9, 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ (1938-2008): Ο λάτρης της γεωμετρίας


Από τους βασικούς εκπροσώπους του εγχώριου κονστρουκτιβισμού και λάτρης της γεωμετρικότητας, ο Γιάννης Μίχας άφησε χθες την τελευταία του πνοή. Ηταν 70 ετών. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 6 μ.μ. στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου.
Ενα από τα έργα του Γιάννη Μίχα από έκθεση στη Σίφνο το 2001
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε στο εργαστήριο του Κ. Ηλιάδη (1955-1957), ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Έcole des Metiers d' Art του Παρισιού (1957-1962). Στα πρώτα του έργα, επηρεασμένος από τον κονστρουκτιβισμό, χάρασσε σειρές αλλεπάλληλων σχημάτων, που τόνιζε με συμπληρωματικά χρώματα. Στην προσπάθεια να απελευθερώσει τη γεωμετρική φόρμα (που, ωστόσο, υπηρέτησε με πάθος), από τα όρια του καμβά άρχισε από το 1974 να δημιουργεί ανάγλυφα δίπτυχα και τρίπτυχα με διάφορα πρόσθετα υλικά -χαλκό, ξύλο ή αλουμίνιο- καθώς και επιτοίχια γλυπτά. Η έρευνά του κορυφώθηκε με τα μινιμαλιστικά ανάγλυφα γεωμετρικών σχημάτων σε λευκό ξύλο.
Στη δεκαετία του 1980 δημιούργησε οπτικά παιχνίδια με πλέγματα, χαρτόνια, λαμαρίνες, που βασίζονται στην αποτύπωση της σκιάς του αντικειμένου στον καμβά με τη βοήθεια του χρώματος και του αερογράφου. Την ίδια περίοδο συνέδεσε τα αφηρημένα έργα του με συγκεκριμένες θεματικές αναφορές, μέσω μιας σειράς τίτλων που παρέπεμπαν στην εικόνα («Διάλογοι», «Σταυροί», «Τοπία»).

Το 1990 επέστρεψε στη ζωγραφική με πίνακες σε λάδι και χρωματισμένο ξύλο, που ανίχνευαν τις λιτές ισορροπίες δύο ή περισσότερων γεωμετρικών σχημάτων και γραμμών στην επίπεδη επιφάνεια.
Την εμμονή του στη γεωμετρία αδυνατούσε να την εκλογικεύσει. Σε συνέντευξή του στον Γιώργο Καρουζάκη («Ε», 2001) παραδεχόταν πως «είναι σαν να βλέπεις δέκα ωραίες γυναίκες και τελικά να επιλέγεις μία από αυτές». Εκ των πρωτεργατών των εκθέσεων στα Φυρόγια της Σίφνου, απ' την τέχνη διά βίου επιζητούσε «την τάξη και την ευταξία». Την έβρισκε στη γεωμετρικότητα και τα μαθηματικά, που εκτός από το έργο του διαπερνούσαν και την προσωπική ζωή του: χώρισε και παντρεύτηκε τρεις φορές με την ίδια γυναίκα.

No comments: