Thursday, September 18, 2008

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το Μουσείο

Η μνήμη της Μελίνας είναι ικανή όχι μόνο να διατηρεί δυναμικό το αίτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επιτυγχάνει κι άλλου είδους δύσκολες «συνυπάρξεις». Βέβαια, χθες το πρωί, οι δύο πρώην υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Θόδωρος Πάγκαλος αντάλλαξαν μια βεβιασμένη χειραψία μπροστά στον φακό και κατά τ' άλλα ούτε ματιά. Αλλά το γεγονός ότι συνοδοιπόρησαν με τους υπόλοιπους της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στους χώρους του νέου Μουσείου της Ακρόπολης κάτι ήταν.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε τη δυσθυμία του καθ' όλη τη διάρκεια της ξενάγησης από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και τον διευθυντή της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, Αλέξανδρο Μάντη. Περιορίστηκε σε μια υπόδειξη: «Να συνεχίσουμε την ξενάγηση και να κάνουμε τις ερωτήσεις μας στο τέλος;» Και σε μια κοφτή άρνηση όταν του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια: «Εκανε δηλώσεις η κ. Δαμανάκη».

Ο Θ. Πάγκαλος, που δεν ήταν ο μόνος πρώην υπουργός Πολιτισμού της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε με την ευκαιρία αρνητικά τα περιβόητα σπίτια της Δ. Αρεοπαγίτου
Εκτός από την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, δηλώσεις έκανε και ο κ. Πάγκαλος. Σχολίασε αρνητικά την εικόνα των περιβόητων σπιτιών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου («Να τα γκρεμίσουμε! Είναι τώρα αυτό αρ-νουβό;») και συζήτησε ενδελεχώς με τον κ. Παντερμαλή για τη σύγχρονη εκθεσιακή λογική φανερά εντυπωσιασμένος από τη συνύπαρξη των αντιγράφων των κλεμμένων μαρμάρων με τα αυθεντικά στην αίθουσα του Παρθενώνα.

Εξίσου εντυπωσιασμένη ήταν όλη η αντιπροσωπεία από την ξενάγηση που περιλάμβανε ταυτόχρονα επίδειξη των εργασιών τοποθέτησης των αρχαίων. Ο Νίκος Σηφουνάκης, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των γλυπτών που εκτίθενται χωρίς «περίφραξη». «Κι αν υπάρξει κάποιος τρελός βάνδαλος;» ρώτησε. Ο κ. Παντερμαλής τον διαβεβαίωσε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και σχεδόν τίποτε δεν είναι ακόμα στην οριστική θέση του.

Μετά την ωριαία ξενάγηση ο κ. Πάγκαλος μνημόνευσε τη Μελίνα και υπενθύμισε πως ο ίδιος, ως υπουργός Πολιτισμού, είχε πάρει την απόφαση να ανεγερθεί στο συγκεκριμένο σημείο το μουσείο, ο ίδιος ίδρυσε τον Οργανισμό ΝΜΑ και τοποθέτησε επικεφαλής τον κ. Παντερμαλή. «Πιστεύω», είπε, «ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης, με ισχυρά στοιχεία πρωτοτυπίας και άλλα που το συνδέουν με την παράδοση».

Η Μαρία Δαμανάκη, που ανέλαβε την πρωτοβουλία της χθεσινής ξενάγησης, επισήμανε πως κάθε γωνιά του Μουσείου «είναι μια ζωντανή διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων». Στην αντιπροσωπεία ήταν ένας ακόμα πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Μπένος, οι πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ Γιώργος Θωμάς και Λίνα Μενδώνη, ο γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού, Βασίλης Τόγιας, και οι βουλευτές Κώστας Καρτάλης, Μιλένα Αποστολάκη, Δημήτρης Λιντζέρης και Συλβάνα Ράπτη.


ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

No comments: