Tuesday, September 16, 2008

Το Βυζάντιο ενώνει Ελλάδα και Ισπανία μέσω έκθεσης

Εγκαινιάστηκε χθες Δευτέρα, στη Μαδρίτη, έκθεση με θέμα «Κείμενα του Βυζαντίου, η γραπτή κληρονομιά της Ελλάδας στην Ισπανία». Στην έκθεση, που φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της ισπανικής πρωτεύουσας, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά όλα τα βυζαντινά κείμενα που βρίσκονται στην Ισπανία.

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις τομείς. Ο πρώτος, με τίτλο «Ομορφιές του Βυζαντίου», περιλαμβάνει χειρόγραφα διακοσμημένα με πολυτελείς ζωγραφιές, ο δεύτερος, με τίτλο «Βυζάντιο στη Σικελία», περιλαμβάνει χειρόγραφα της Μεσσίνας με σημαντικότερο το Skylitzes Matritensis (12ος αιώνας), ο τρίτος, με τίτλο «Μελέτη των Ελληνικών στην ισπανική Αναγέννηση», υπογραμμίζει τη σημασία Πανεπιστημίων όπως του Alcala και της Salamanca και τις επιρροές προσωπικοτήτων όπως ο Καρδινάλιος Cisneros, ενώ ο τελευταίος, με τίτλο «Τα ελληνικά κείμενα στον σχεδιασμό μιας παγκόσμιας βιβλιοθήκης», περιλαμβάνει βιβλία που συγκέντρωσε ο Βασιλιάς Felipe II στο El Escorial.

Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC αναφέρει ότι η έκθεση συγκεντρώνει πάνω από 60 έργα, χειρόγραφα, χαρακτικά, νομίσματα και εικόνες τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα στο κοινό.

No comments: