Wednesday, September 24, 2008

Φωτογραφίες πλημμυρίζουν την Αθήνα

ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008
Πιστός στο ραντεβού του Σεπτεμβρίου, ο θεσμός του Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας, ο οποίος από εφέτος μετονομάστηκε σε Αthens Ρhoto Festival, επιστρέφει δριμύτερος. Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει σήμερα με τα εγκαίνια της έκθεσης του Ελληνοαμερικανού Τοντ Παπατζώρτζη στην γκαλερί Χippas. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου θα εγκαινιαστούν 18 εκθέσεις σε ισάριθμες αίθουσες τέχνης της Αθήνας, ενώ περίπου άλλες τριάντα θα φιλοξενηθούν από τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας δουλειές 200 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διευθυντής του Τμήματος Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ από το 1979 ως σήμερα, ο Τ. Παπατζώρτζης θα παρουσιάσει έργα του στην αθηναϊκή γκαλερί αλλά θα δώσει και διάλεξη στις 30 Σεπτεμβρίου μιλώντας για τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης της απεικόνισης και τις περιπέτειές του μέσα σε αυτήν. Εκτός λοιπόν από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, ο Οκτώβριος θα γεμίσει και με πολλές άλλες εικόνες: η Γκαλερί Φωτοπούλου υποδέχεται «Μια κουλτούρα του δρόμου», όπως την απαθανάτισε ο φακός του ταλαντούχου αλβανού φωτογράφου Ενρι Τσανάι. «Η αντίσταση στα βουνά, 1942-1944» ανατρέχει στις εμβληματικές εικόνες του Σπύρου Μελετζή και παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου. «Από το δωμάτιο της Εύας» η Τρισεύγενη Αρχοντα, που είχε βραβευτεί για τη δουλειά της σε παλαιότερη Φωτοσυγκυρία της Θεσσαλονίκης, μένει αφοσιωμένη σε στιγμές που μας διαφεύγουν, κάνοντας σημαντικά τα φαινομενικά ασήμαντα πράγματα (Λιλύ Φραγκάκη Αrt & Design).

Η φωτογραφική ομάδα του 18 Ανω, η οποία βοηθά παιδιά που έχασαν τον δρόμο τους σε κάποια κρίσιμη καμπή της ζωής τους να βρουν νέα ώθηση μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, παρουσιάζει την έκθεση «Τhe Μetro», τρυπώνοντας στην καθημερινότητά μας (Πολιτιστικό Στέκι Διάβαση). «Από άμμο και άνεμο» είναι ο λυρικός τίτλος της έκθεσης του Πατρίκ Ταμπερνά, ο οποίος παρουσιάζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο εικόνες εμπνευσμένες από το βιβλίο του Ζακ Λακαριέρ «Το ελληνικό καλοκαίρι». Η Ιωάννα Ράλλη απαθανατίζει «Αρχέτυπα του θηλυκού», αναζητώντας όλους τους διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να ενσαρκώσει το υποτιθέμενο «ασθενές φύλο» (Γκαλερί Νέες Μορφές). Στην Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι υπάρχει χώρος για τις ατομικές εκθέσεις τριών καλλιτεχνών: «Χωρίς τίτλο» της Αλεξάνδρας Γρυπάρη, «Κυριακάτικες ιστορίες» του Γιώργου Μουτάφη και «Ντουέτα» της Μάνιας Μπενίση.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφει ο Σταύρος Μωρεσόπουλος.

Πληροφορίες στο τηλ. 210 9210.545 και στον δικτυακό τόπο www.hcp.gr

No comments: