Thursday, September 11, 2008

Αφύλακτη πληθώρα αρχαιοτήτων



Η πληθώρα των ευρημάτων που αποκαλύπτει η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, αλλά και τις ανησυχίες για την «τύχη» τους, αφού, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επισημάνθηκε ότι το Μετρό δεν πληρώνει για να εξασφαλιστεί η προσωρινή τους φύλαξη.

Στο μεταξύ - μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι και δεν επιτρέπεται να είναι θέμα «κόστους» - η ΙΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι, ήδη, βρέθηκαν συνολικά 1.414 τάφοι του δυτικού και ανατολικού αρχαίου νεκροταφείου της πόλης, κτερισμένοι κατά 21,3%, και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (τοίχοι, αγωγοί, δάπεδα, κλίβανοι)!

Η Εφορεία δραστηριοποιείται στους σταθμούς «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο», «Ευκλείδης» και στο χώρο διασταύρωσης των τροχιογραμμών του «Σιντριβανιού», νότια της κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στο «Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό» ερευνήθηκαν 1.350 τ.μ. και 94 τάφοι. Οι 58 είχαν κτερίσματα (πήλινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινα νομίσματα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα κ.ά., από τους ελληνιστικούς έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους). Προσφάτως εντοπίστηκαν τέσσερις κλίβανοι και χώρος απόρριψης εργαστηριακού υλικού, αφού η περιοχή αυτή, έξω από τα δυτικά τείχη της πόλης, επονομάζεται «Κεραμήσιος Κάμπος».

«Σιντριβάνι»: Ερευνήθηκαν 109 τάφοι, οι 45 κτερισμένοι (χάλκινα νομίσματα, χρυσές δανάκες, πήλινα ειδώλια, οστέινες περόνες και εγχειρίδια, αγγεία πήλινα και γυάλινα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα), ενώ εντοπίστηκαν αποσπασματικά σωζόμενα τμήματα τοίχων και υδραγωγών. Η ανασκαφή στο χώρο των περιμετρικών τοίχων του σταθμού μπροστά από το «Ασυλο του Παιδιού», έφερε στο φως 178 τάφους και έξι μαρμάρινες, μονολιθικές, μικρού μεγέθους σαρκοφάγους-οστεοθήκες της ρωμαϊκής εποχής. Κτερισμένες ήταν 70 ταφές με τα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού. Βρέθηκε επίσης τμήμα κτίσματος με ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και αποσπασματικά σωζόμενα τμήματα τοίχων και υδραγωγών. Η χρήση της περιοχής εντοπίζεται από τον 3ο αι. π.Χ. - 4ο αι. μ.Χ.

Η ανασκαφή σε έκταση 2.842,75τ.μ. στο χώρο που εκτείνεται στα νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (όπου προβλέπονται οι εγκαταστάσεις αλλαγής τροχιογραμμών) εντόπισε 1.028 τάφους, οικοδομικά λείψανα κτιρίου, τμήματα κατασκευών και λάκκους απόθεσης των νεότερων χρόνων. Οι 128 τάφοι βρέθηκαν κτερισμένοι (πήλινα αγγεία και μυροδοχεία, χάλκινα νομίσματα, χάλκινα και χρυσά κοσμήματα, όστρεα, οστέινοι και γυάλινοι αστράγαλοι, σιδερένια και χάλκινα αντικείμενα). Η πλειονότητα των τάφων χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ 35 εντάσσονται στην ελληνιστική περίοδο.

«Ευκλείδης»: Αποσπασματικά σωζόμενα οικοδομικά λείψανα των όψιμων οθωμανικών χρόνων, μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος, τμήμα κτιρίου (τοίχοι και αγωγοί), πιθανόν στάβλου, που χρονολογείται στους νεότερους χρόνους (τέλος 19ου-μέσα 20ού αι.).

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008

No comments: