Thursday, September 25, 2008

Αντάρτες στον φακό του Σπύρου Μελετζή

Φωτογραφία

Βίνιανη 1944: Ο Βάλιας Σεμερτζίδης ζωγραφίζει τον μαυροσκούφη Λέοντα. Πίσω αριστερά, ο Αρης Βελουχιώτης. ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΛΕΤΖΗ


Ανοίγει σήμερα η έκθεση του φωτογράφου της Αντίστασης στο Μέγαρο Εϋνάρδου
ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008
Σημαντικά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας εικονογραφημένα από έναν ιδιαίτερο φακό. Η έκθεση «Σπύρος Μελετζής. Η Αντίσταση στα βουνά, 1942-1944» ανοίγει σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 19 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Η έκθεση αυτή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) αποτελεί παραγωγή του Μuseu Valencia de la illustracio i de Μodernitat (ΜuVΙΜ, Βαλένθια, Ισπανία) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Αthens Ρhoto Festival 2008. Περιλαμβάνονται 190 φωτογραφίες που τράβηξε ο Μελετζής (1906-2003) το διάστημα 1942-1944 και είναι τυπωμένες από τον ίδιο προσδίδοντας ιδιαίτερα συγκινησιακό τόνο στην έκθεση. Οι εικόνες του από την Αντίσταση, που εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην οδό Κοραή στα γραφεία του ΕΑΜ αμέσως μετά την Απελευθέρωση (Νοέμβριος 1944), επανεκτίθενται ύστερα από περίπου 50 χρόνια. Προσφάτως παρουσιάστηκαν και στο προαναφερθέν Μουσείο της Βαλένθια κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση.

Οι πρώτες φωτογραφίες του στο αντάρτικο χρονολογούνται τον Αύγουστο του 1942, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Ολυμπο, και οι επόμενες στην Πελοπόννησο τον Σεπτέμβριο του 1943. Τον Φεβρουάριο του 1944, ως επίσημος πλέον φωτογράφος του ΕΑΜ, οργανώνει το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στα βουνά (Ευρυτανία και Θεσσαλία) με στόχο να πραγματοποιήσει, όπως ο ίδιος αναφέρει, « το μεγάλο χρέος μου: να απαθανατίσω τον αγώνα του ελληνικού λαού που αγωνιζόταν για το ξεσκλάβωμα της Ελλάδας ».

Η πίστη του στον αγώνα οδήγησε τον Μελετζή να αποτυπώσει « το ηρωικό μεγαλείο που κυριαρχούσε και λαμποκοπούσε στα μάτια των ανταρτών ». Η ηρωική μορφή- ο τύπος του ήρωα πολεμιστή ως έμβλημα μεγαλείου και δύναμης- αποδόθηκε ιδανικά από τον ίδιο, ο οποίος δεν δίστασε σε αρκετές λήψεις να εμπλουτίσει αυτή την ιδέα με στοιχεία ρητορικής έξαρσης που δένουν αρμονικά με τα θέματά του. Την επιμέλεια της έκθεσης συνυπογράφουν ο Νικολά Σάντσεζ Ντουρά και η Νίνα Κασσιανού και οι εικόνες προέρχονται από το αρχείο Σπύρου Μελετζή και το Μουσείο Μπενάκη.

Αγίου Κωνσταντίνου 20, τηλ. 210

3234.267. Ωρες λειτουργίας: ΤρίτηΚυριακή 10.00-14.00, Τρίτη- Πέμπτη 18.00-20.00.

No comments: