Wednesday, September 24, 2008

Η Μέρκελ και ο Σρέντερ γυμνοί στην πλατεία!

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Οι τουρίστες σπεύδουν να το απαθανατίσουν και οι πολιτικοί βρίσκουν μία ακόμη ευκαιρία να μιλήσουν για τέχνη. Ο λόγος για την «Κληρονομιά του Λούντβιχ», ένα έργο του γερμανού καλλιτέχνη Πέτερ Λενκ το οποίο ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί «ανάγλυφο ομαδικού σεξ». Το γλυπτό κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού Μπόντμαν-Λουντβικσχάφεν το οποίο βρίσκεται στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη Νότια Γερμανία.

Και δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη «προκλητικό» έργο αν στις σκαλισμένες μορφές του αναγλύφου δεν διέκρινε κάποιος τη νυν καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ γυμνούς. Οι μορφές, οι οποίες μοιάζουν με καρικατούρες, αναπαριστούν πέντε γερμανούς ηγέτες, ενώ δίπλα υπάρχει μια άλλη σειρά με γυμνούς πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στο μεταρρυθμιστικό πακέτο με την ονομασία «Χαρτς 4», το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και σκάνδαλα στη χώρα.

Ο καλλιτέχνης πάντως υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο τα σκάνδαλα δεν θα ξεχαστούν. Σε όσους δε τον κατηγορούν για πορνογραφία απαντά: « Η πολιτική είναι πολύ μεγαλύτερη πορνογραφία από κάθε μορφή τέχνης ».
[ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008]

No comments: