Thursday, September 25, 2008

Ο άγνωστος κόσμος ενός ανήσυχου γλύπτη

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του κορυφαίου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004), το Μέγαρο Μουσικής «στήνει» στο φουαγέ του την πρώτη μεγάλη αναδρομική του έκθεση. Στόχος δεν είναι να ξαναθυμηθούμε το έργο του -μια βόλτα στις πλατείες και στο μετρό της Αθήνας στο Σύνταγμα αρκεί για να θαυμάσουμε μέσα από τις ομπρέλες του την ευρηματικότητα και τη σπουδαιότητά του.

Τον αγαπήσαμε ως γλύπτη, ας γνωρίσουμε τώρα και το πρώιμο ζωγραφικό του έργο. Ενα απ' αυτά είναι και ο άτιτλος εικονιζόμενος πίνακας.
Στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 4 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά σχέδια-προσχέδια, προπλάσματα, αρχιτεκτονικές μελέτες, αλλά και μια σειρά από έργα ζωγραφικής άγνωστα στο κοινό.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εργάστηκε για περίπου δέκα χρόνια στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα του υπουργείου Παιδείας. Μπορεί να μην υπέγραφε τα σχέδιά του, καθώς δεν είχε πάρει το πτυχίο του από το ΕΜΠ, ωστόσο είναι πολλά τα αρχιτεκτονικά σχέδια που του ανήκουν. Η Εφη Ανδρεάδη, που επιμελείται την έκθεση, έχει βαλθεί να μας τα γνωρίσει. «Σκοπός της διοργάνωσης είναι να γίνει αντιληπτός ο ερευνητικά ανήσυχος χαρακτήρας του Ζογγολόπουλου, που τον οδήγησε στη δημιουργία ενός γλυπτικού κόσμου που επηρέασε όχι μόνο την ελληνική εικαστική σκηνή, αλλά και γενικότερα τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό», έλεγε η ίδια χθες, δίνοντας μια πρώτη γεύση της μεγάλης έκθεσης.

Θυμήθηκε μεταξύ άλλων πόσο σοβαρά έπαιρνε ο ίδιος τη συμμετοχή του στην Μπιενάλε της Βενετίας, αντιμετωπίζοντας το περίπτερό μας «ως ένα παράθυρο στον κόσμο». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο δήμαρχος της πόλης καλούσε τον Ζογγολόπουλο να συμμετέχει με έργο του όχι μόνο στην Αρσενάλε, αλλά και στα κανάλια της Βενετίας.

Αναλυτικότερα στην έκθεση θα παρουσιαστούν 54 γλυπτά, 28 ζωγραφικά έργα καθώς και 56 σχέδια, αρχιτεκτονικά και προσχέδια γλυπτών. Ολα τα έργα προέρχονται από το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, εκτός από 10 γλυπτά της Συλλογής Πορταλάκη.

Ο Ζογγολόπουλος είναι ένας από τους πολύ γνωστούς δημιουργούς στο ευρύ κοινό, χάρη στα μεγάλα έργα που τοποθέτησε σε δημόσιους χώρους: το Μνημείο του Ζαλόγγου, η διαμόρφωση της πλατείας Ομονοίας, το τεράστιο γλυπτό στην είσοδο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το 1964, είναι μερικά μόνο από αυτά. Είναι μεγάλο κρίμα που το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο (1986), έργο που δούλεψε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Α. Τομπάζη, δεν έχει υλοποιηθεί. Η έκθεση που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Megaron Plus θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου.

Φ.Μπ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2008

No comments: