Wednesday, September 3, 2008

Από τη Μονή Λαζαριστών στην Tate


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 03/09/2008

Με την τύχη της ΥΦΑΝΕΤ να παραμένει άγνωστη και το Δ.Σ. ανύπαρκτο από τις αρχές Ιουνίου, όταν και έληξε η θητεία του, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) παρουσίασε χθες τον προγραμματισμό του για την περίοδο 2008-2009.
Πάνω: Τα ζάρια του Γιώργου Λάπα θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Δέσμιοι ύλης», με έργα Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών. Αριστερά: Η «Κίτρινη κανάτα» της Ουνταλτσόβα θα εκτεθεί τον Νοέμβριο, στο μουσείο «Μαγιόλ» του Παρισιού
Προγραμματισμός που εστιάζει το βλέμμα στο εξωτερικό. Τα έργα της συλλογής Κωστάκη θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Παρίσι αλλά και στην «Tate Modern» του Λονδίνου, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις για να εκτεθούν στο Αμστερνταμ αλλά και στη «Royal Academy» του Λονδίνου το 2012, χρονιά που η πόλη θα φιλοξενεί τους 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Θέλουμε πολύ να προχωρήσει το θέμα της ΥΦΑΝΕΤ. Εχουμε ανάγκη από ένα χώρο και η ΥΦΑΝΕΤ είναι απαραίτητη για να μπορέσει να αναπτυχθεί το μουσείο. Ελπίζουμε ότι θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Πολιτισμού, αλλά δεν υπάρχει καμία πληροφορία», δήλωσε χθες η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου. Ομως, όπως έγινε φανερό, ούτε από πλευράς του μουσείου ασκείται κάποια πίεση για το θέμα, ενώ ούτε για το Δ.Σ. υπάρχει καμία πληροφορία.

«Προς Νέες Ακτές» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της συλλογής Κωστάκη, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Παρίσι και στο μουσείο «Maillol» (12/11-3/3), εμπλουτισμένη με 90 έργα της πινακοθήκης «Tretyakov» αλλά και αρχειακό υλικό.
Τα 100 έργα της συλλογής Κωστάκη που θα καταλήξουν το 2012 στη «Royal Academy» του Λονδίνου είναι αυτά που παρουσιάζονται (έως 28/9) στην έκθεση «Lost Vanguard Found» στη Μονή Λαζαριστών. Θα φτάσουν στο Λονδίνο έπειτα από μία περιοδεία που θα ξεκινήσει το 2009 και θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, με τις οποίες ήδη γίνονται συζητήσεις. Στις 7 Φεβρουαρίου με 20 Μαΐου 2009 θα παρουσιαστεί στην «Tate Modern» του Λονδίνου η έκθεση 75 έργων της συλλογής Κωστάκη «Πόποβα & Ροτσένκο: Δύο πρόσωπα του κονστρουκτιβισμού», η οποία αμέσως μετά θα παρουσιαστεί στη Μονή Λαζαριστών.

Συνολικά, λέει η Μ. Τσαντσάνογλου, παρουσιάστηκαν στο κοινό 700 έργα από τα 1.200 της συλλογής Κωστάκη, ενώ τα υπόλοιπα είναι μικρά σχέδια και τετράδια, που θα παρουσιαστούν εν καιρώ.
«Πτώση», έργο του Δημήτρη Μεράντζα, που θα συνυπάρξει με έργο του Τούρκου Ιρφάν Ονουρμέν τον Μάρτιο, στη Μονή Λαζαριστών
  • Η Μπιενάλε
Από τις 22 Μαΐου ώς τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 θα διαρκέσει η 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που θα έχει το γενικό τίτλο «Πράξις / Praxis». Ο χρόνος αποφασίστηκε έπειτα από αρκετή σκέψη, είπε η Μ. Τσαντσάνογλου, καθώς, όπως φάνηκε και στην 1η Μπιενάλε, το καλοκαίρι η Θεσσαλονίκη ερημώνει. Σε αντίθεση με την προηγούμενη διοργάνωση, το κυρίως πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και μόνο οι παράλληλες εκθέσεις θα διασπαρούν στην πόλη. Οσον αφορά τον τίτλο, αυτός βασίζεται και στην αριστοτελική αντίληψη περί συνδυασμού θεωρίας, αντίληψης και πράξης. Επιμελήτριες θα είναι η Γκαμπριέλα Σαλγκάδο από την Αργεντινή, η Ολαμπισι Σίλβα από τη Νιγηρία και η Λαρισαία Συραγώ Τσιάρα.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, το σύνολο των εργασιών οπτικής ταυτότητας που δημιουργήθηκε για τις επικοινωνιακές ανάγκες της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης απέσπασε βραβείο σχεδιασμού στα φετινά «European Design Awards» στη Στοκχόλμη. Τη βραβευμένη ομάδα αποτελούν οι «designersunited.gr» (Δημήτρης Κολιαδήμας, Δημήτρης Παπάζογλου και Γιώργος Φάσσας).

Στις διεθνείς συνεργασίες του ΚΜΣΤ περιλαμβάνονται η συμμετοχή του μουσείου ως εταίρου στην 5η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στο Γκιουμρί της Αρμενίας (7/9) και η συμμετοχή στην έκθεση καλλιτεχνών από Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία (28/9 - 31/10/2008) στο Μπαχτσισαράι, στην Κριμαία.

Το πρόγραμμα του ΚΜΣΤ περιλαμβάνει ακόμη, μεταξύ άλλων, διεθνές συνέδριο για τον ρωσικό κονστρουκτιβισμό (20/9), τις εκθέσεις «Δέσμιοι Υλης» (13/10 - 7/12/2008) με έργα 16 Κινέζων και 29 Ελλήνων καλλιτεχνών, «Κολάζ: Αποκοπή, επικόλληση» (22/10) με έργα ανήλικων κρατουμένων των φυλακών Διαβατών, Δημήτρης Μεράντζας και Ιρφάν Ονουρμέν (Τουρκία) για τη σύγχρονη βία του πολέμου (3/2009), «Greatest kitsch 2008. Το κιτς σήμερα», σε συνεργασία με το περιοδικό «Παράλλαξη» (4/2009). *

No comments: