Thursday, September 11, 2008

Εικαστική παρέμβαση του Τζ. Κουνς στις Βερσαλλίες

Ένας Αμερικανός στο Παρίσι. Στις Βερσαλλίες συγκεκριμένα. Ο Τζεφ Κουνς πήρε την άδεια να τοποθετήσει μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα του στις λαμπρές ανακτορικές αίθουσες των Λουδοβίκων σε μια μεγάλη έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες. Δίπλα στον βαρυφορτωμένο διάκοσμο, κάνουν την εμφάνισή του τα λαγουδάκια, τα σκυλάκια και τα χελωνάκια του που έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα από τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου.

Πρόκειται σαφώς για ένα εικαστικό αφιέρωμα που θα συγκεντρώσει χιλιάδες θεατές και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ηδη πριν ανοίξει για το κοινό, μια μερίδα Παριζιάνων είχαν εξαγριωθεί με την ιδέα πως ένας καλλιτέχνης που θεωρείται «Βασιλιάς της κακογουστιάς» θα παρέμβει εικαστικά στο μνημείο. Εκπρόσωποι ακροδεξιών οργανώσεων έγραψαν επιστολές στον υπουργό Πολιτισμού, διαμαρτυρόμενοι για τη βεβήλωση του παλατιού και κατ’ επέκταση της γαλλικής ιστορίας.

Τα 6 από τα 17 έργα που έχει συμπεριλάβει ο Τζεφ Κουνς ανήκουν στον βαθύπλουτο Γάλλο συλλέκτη, Φρανσουά Πινό. Ο μεγιστάνας είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα μουσείο σε ένα νησάκι στον Σηκουάνα και όταν συνάντησε μεγάλα εμπόδια, μετέφερε την πολύτιμη συλλογή του για μόνιμη έκθεση στο παλάτσο Γκράσι της Βενετίας. Η κίνησή του αυτή τον έφερε στο στόχαστρο των Γάλλων.

Ενδεχομένως όμως η έκθεση του Κουνς, στην οποία είναι χορηγός, να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο. Οι Βερσαλλίες, στη συνείδηση του γαλλικού λαού, είναι ταυτισμένες με την πάλη ενάντια στη βασιλεία, την ισχύ και το χρήμα. Η εφημερίδα «Μοντ» υπογράμμιζε σε άρθρο της πως το εικαστικό αυτό αφιέρωμα θα βγάλει κερδισμένο τον καλλιτέχνη αλλά και τον συλλέκτη, καθώς οι τιμές των έργων του θα ανεβούν ακόμα περισσότερο.

Ο Ζαν Ζακ Εγιαγκόν -τέως υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας- που τώρα είναι διευθυντής στο Παλάτσο Γκράσι, αντικρούει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας. Τονίζει ότι η εικαστική παρέμβαση του Τζεφ Κουνς στις Βερσαλλίες θα αναδείξει ακόμα περισσότερο την γαλλική πολιτιστική κληρονομιά. [Η Καθημερινή, Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008]

No comments: